Annons

Svaret från SvD: ”Passar inte för en stadsflicka”

En SvD-insändare gjorde att Ingegerd och Tryggve träffades. Senare skulle Ingegerd Troedsson bli Sveriges mäktigaste kvinna i egenskap av talman.
En SvD-insändare gjorde att Ingegerd och Tryggve träffades. Senare skulle Ingegerd Troedsson bli Sveriges mäktigaste kvinna i egenskap av talman. Foto: Privat och TT

När Ingegerd Troedsson som 16-åring uttryckte sin framtidsdröm i SvD fick hon höra att hennes tänkta yrke inte var passande för en ”stadsflicka”.

– Men hade inte SvD svarat så nonchalant så hade jag inte suttit här i dag, säger Caroline Ehrning, barnbarn till Sverige första kvinnliga talman.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Startskottet: SvD den 22 februari 1946.

Kungstensgatan 45.

Foto: Johan Lindberg

Ingegerd och Tryggve fattade snabbt tycke för varandra.

Foto: Privat

En lyckans dag – bröllopsbild från 1949.

Foto: Privat

SvD:s förstasida den 20 juni 1986.

Moderaterna insåg snabbt att Ingegerd Troedsson var en tillgång – här som sjukvårdsminister 1976.

Foto: TT

SvD den 1 oktober 1991.

Ingegerd Troedsson som talman 1992.

Foto: Roger Tillberg/TT

Kerstin Hallerts SvD-artikel om Ingegerd Troedsson i oktober 1991.

Caroline Ehrning samlar ihop material för att skriva en bok om sin mormor Ingegerd Troedsson.

Foto: Privat

Caroline Ehrning (till höger) med mormor Ingegerd Troedsson och morfar Tryggve.

Foto: Privat

Caroline Ehrning med morfar Tryggve Troedsson.

Foto: Privat

Ingegerd Troedsson och maken Tryggve på Nobelfesten 1991.

Foto: Björn larsson Ask

Ingegerd Troedsson i en SvD-intervju på äldre dar.

Stockholmsgåtan landar på Kungstensgatan 45 eftersom en händelse där 1948 ska ha en nyckelroll i veckans berättelse. Men vi börjar två år tidigare med ett läsarbrev till frågespalten ”Vår nästas bekymmer” i Svenska Dagbladet. 16-åringen – med signaturen K.H. – undrar om ”en flicka kan bli agronom och sedan har någon utsikt att komma någon vart med en sådan examen”. Hon påpekar samtidigt att hon inte trivs med ett stillasittande arbete, att hon är mycket intresserad av lantbruk och att föräldrarna varken har gård eller någon större förmögenhet.

Med ett neutralt och vänligt svar från frågespaltens Portia hade den här historien aldrig fått sitt lyckliga slut. Men hon såg som sin uppgift att avråda denna tonåring från att bli agronom. Svaret innehåller bland annat följande formulering: ”Det beror förstås på om det handlar om ett verkligt intresse eller ett romantiskt svärmeri. Att bli lantbrukare är inte detsamma som att gunga på ett hölass en sommardag. En lantbrukare i vår tid måste också ha omfattande kunskaper för att kunna sköta sitt jordbruk rationellt”.

Annons
Annons
Annons