Hårt straff för norskt svindleri

Under strecket
Publicerad
Annons

Torgeir Stensrud
Trond Kristoffersen
OSLO Nio års fängelse och böter på 1,2 miljarder norska kronor. Det blev straffet för Trond Kristoffersen, som åtalats för ekonomiskt bedrägeri mot åtta banker. Han var finanschef i företaget Finance Credit, som bland annat köpte upp skulder för inkassoverksamhet.
Tillsammans med Torgeir Stensrud, som fortfarande väntar på sin dom, lyckades Trond Kristoffersen få bankerna att låna ut sammanlagt 1,5 miljarder kronor till Finance Credit. Detta skedde trots att tidskriften Kapital i flera artiklar hade ställt frågan om inte företaget var konkursmässigt.

Under flera år hade Trond Kristoffersen systematiskt fuskat med räkenskaperna i Finance Credit. Styrelsen frikänns helt. Där satt bland annat Jon Fredrik Baksaas, koncernchef i Telenor.
Finance Credit-affären bidrog till att Nordlandsbanken försvagades så mycket att den köptes upp av Den norske Bank. Nordlandsbanken svindlades på 400 miljoner konor och var den värst drabbade banken.
För de berörda bankerna har
rättegången inte varit någon lustfylld historia. Trond Kristoffersens advokater har gjort allt för att visa att bankernas rutiner var allt för dåliga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons