Annons

Hårt påskgodis utan skånsk grisprodukt

Svensken sätter i sig runt 15 kilo godis per person och år. Mycket av det mjuka godiset innehåller gelatin, ett protein som utvinns ur svål i en fabrik i Skåne. Arkivbild.
Svensken sätter i sig runt 15 kilo godis per person och år. Mycket av det mjuka godiset innehåller gelatin, ett protein som utvinns ur svål i en fabrik i Skåne. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är inte bara haren, lammet och kycklingarna som är viktiga för påsken. Även grisen spelar en betydande roll, utan den hade det blivit hårda karameller i påskägget.

Under strecket
TT
Publicerad

"Utan oss skulle påskgodiset ha en hård konsistens" säger gelatinfabriken Gelitas vd Mattias Hannen. Pressbild.

Foto: Pressbild: Jens RiedlingBild 1 av 2

Gelita utanför Klippan är världens största tillverkare av gelatin. Nästan hela tillverkningen går till livsmedelsindustrin, men en del går även till läkemedel och kosmetika.

Foto: Pressbild: Gunnar MenanderBild 2 av 2

Rödgula, dragerade skumägg, jelly beans med fruktsmak, nappar och sura björnar. Ingrediensen som gör dem mjuka och sega är gelatin, en animalisk produkt med många användningsområden.

Stora delar av det gelatin som används i svensk godistillverkning produceras i Gelita Swedens fabrik utanför Klippan. Det är Sveriges enda och världens största gelatinfabrik, som tillverkar gelatin för olika ändamål. Både det klara och elastiska som används i godis och desserter, men också till mer unika tillämpningar, berättar gelatinfabrikantens vd Mattias Hannen i en mejlintervju med TT.

Annons
Annons
Annons