X
Annons
X

Härskarteknik blottas i Feministiskt initiativ

"Det kan bli så när man är lite trött", kommenterade Tiina Rosenberg kollegan Ebba Witt-Brattströms avhopp från Feministiskt initiativ. Och tillade sedan att Brattström kanske omprövar beslutet när hon "lugnar sig lite och inte är så mycket i affekt".
Känn på den lite. Fundera på hur det skulle ha känts om Göran Persson uttalade sig så offentligt om låt oss säga Mona Sahlin. Inget vidare, heller hur?
Uttalandet är ett lysande exempel på en av de fem härskartekniker som män enligt norska professorn Berit Åhs använder för att trycka ner kvinnor. Nämligen härskarteknik nummer två: att förlöjliga. För mellan raderna säger ju Tiina Rosenberg ungefär så här:
Ebba Witt-Brattströms beslut är inte genomtänkt. Hon är bara lite sur över någon trivial orättvisa, ungefär som en barnunge kan bli. Dessutom pallar hon inte trycket, kanske är hon på väg att bli utbränd.

Härskarteknikerna har länge varit några slags omvända feministiska budord men är nog i själva verket mer mänskliga än manskliga om man ska tro Fi:s
medieutspel den senaste veckan.
För Ebba Witt-Brattström surnade till på riktigt och gav tillbaka med samma mynt. "Det har varit ofattbart tråkiga styrelsemöten, alla minst sex timmar långa", avslöjade hon.
Läs: det har varit en hönsgård där alla har kacklat i munnen på varandra.
Och sedan toppade hon med att säga att unga studentpolitiker har manipulerat och sett Fi som en karriärmöjlighet att komma in i riksdagen.
Med andra ord: Fi ska visserligen bilda ett parti för att kämpa mot diskriminering av kvinnor. En av frågorna gäller kvinnors obetalda arbete och uteblivna karriärmöjligheter. Men de unga kvinnor inom Fi som vill försörja sig på sitt obetalda politiska engagemang är omoraliska strebrar.
Se där ett exempel på härskarteknik nummer fyra, att dubbelbestraffa! Dessutom elegant kryddad med en tvist av nummer fem, skuld och skam.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X