Erik Bergin:Lätt att se hinder på vägen för ”Biden-Harris”

Erik Bergin
 Kaliforniensenatorn Kamala Harris, 55, blir Bidens ”runnig mate”.
Kaliforniensenatorn Kamala Harris, 55, blir Bidens ”runnig mate”. Foto: Paul Sancya/AP

Valet av Kaliforniensenatorn Kamala Harris, 55, är på sätt och vis självklart – men kan bli en utmaning för Biden när han ska sälja in ”Biden-Harris”-erbjudandet till väljarna om mindre än tre månader – och lansera Harris som presidentkandidat igen om fyra år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Kamala Harris.

Kamala Harris.

Foto: Brynn Anderson/TT
Joe Biden och Kamala Harris.

Joe Biden och Kamala Harris.

Foto: David J. Phillip/TT
Annons

I en svunnen tid för amerikansk politik – fram till för något år sedan eller så – hade ett förslag till vicepresident inte varit särskilt betydelsefullt. Visst, utnämningen har alltid genererat rubriker, toppat nyhetssändningar och analyserats fram- och baklänges av politiska analytiker i Washington och New York. Men utanför den bubblan, bland vad man kan kalla vanligt folk, damp namnen ned vart fjärde år och föll sedan i relativ glömska fram till valdagen.

Det finns några undantag, men vicepresidenten har inte sällan stått ganska osynlig bakom presidenten. Ibland har de även varit maktlösa. John F Kennedy och hans vicepresident Lyndon B Johnson, exempelvis, stod inte ut med varandra. Kennedy vägrade släppa ifrån sig makt till Johnson, som blev nekad kontor och egen stab i Vita huset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons