Annons
X
Annons
X

Hårlöst ideal uppnås med ett ryck

KROPPSHÅR. Medan många människor sliter förtvivlat för att behålla håret på huvudet gäller det motsatta förhållandet för mycket av vårt kroppshår. Det rakas, vaxas och friseras som aldrig förr. Och nu har männen börjat få upp ögonen för de släta idealen.

– Brazil, brazil, brazil, hela ben, brazil, brazil, halva ben...

Hudterapeuten Margareta von Horn läser högt ur bokningen på salong Astron i Stockholm. Brazil betyder i hårborttagningssammanhang brasiliansk vaxning och är en behandling när allt, eller nästan allt, hår avlägsnas från underlivet.

–  När jag växte upp fick man ha hur mycket hår man ville, men så är det inte längre. Idag är det många kvinnor i 20-årsåldern som inte ens vet vilken hårfärg de har där nere. De har aldrig låtit det växa ut.

Annons
X

Kroppsbehåringstrenderna förändras, precis som många andra skönhetsideal. Under lång tid har kvinnor mer eller mindre förväntats raka benen och armhålorna. Att låta bli har ofta setts som något okvinnligt - en provokation och en feministisk handling. Idag är inte hårborttagningsprotesterna lika synliga. Snarare har de hårlösa idealen, framför allt bland yngre, spridit sig till mer intima regioner.

På nätforum för ungdomar och bröllopssajter finns det ändlösa diskussionstrådar om vad som är attraktivt när det gäller kroppsbehåring. Det sammantagna svaret verkar vara: knappt något hår alls – på både kvinnor och män.

Margareta von Horn har kunnat följa utvecklingen på nära håll. I över 30 år har hon haft sin skönhetssalong i Stockholm och har sett skönhetstrenderna komma och gå. Hon anpassar sig efter det kunderna efterfrågar.

– I början var det mycket fotvård och solarium. Sedan var det fokus på naglar. Efter det kom ansiktsbehandlingar och nu ägnar jag mig mest åt vaxningar.

Hår har vi människor på stora delar av kroppen. Margareta von Horn erbjuder borttagning genom vaxning av allt ifrån ben, underliv och magar till ryggar, hakor och överläppar. Den vanligaste behandlingen hon utför är brasiliansk vaxning, sedan kommer vaxning av ben. Det är extra stor efterfrågan under våren och sommaren, men många kunder kommer regelbundet även under vinterhalvåret. Kundkretsen är blandad.

– Mina kunder är från 17 till runt 90 år. Men det är framför allt kvinnor mellan 20 och 30. Ganska många har en utländsk bakgrund.

Den stora förändringen på senare år är att männen har tagit steget in i hennes skönhetssalong.

– Idag är runt 20 procent av kunderna män, för några år sedan var det knappt någon.

De vanligaste behandlingarna män efterfrågar är vaxning av rygg och axlar. En del tar på armar, ben och rumpan och vissa beställer en brasiliansk vaxning, även om det är relativt sällsynt. Även bland män är det många yngre kunder.

– Häromdagen var det två snickare här, de var väl runt 25 och såg väldigt manliga ut. De vaxade ryggen och axlarna. Bröstet rakar ju män ofta själva.

Vid själva vaxningen stryks flytande vax på huden, sedan lägger man på ett vaxpapper och gör ett snabbt drag så att stråna rycks upp ur huden. Det är ingen smärtfri process. Är håret längre gör det mer ont, men kunderna använder sällan smärtlindrande medel.

– Man kan ta muskelavslappnande om man vill. Men det är framför allt sjukvårdspersonal som tar det. De vet vad som finns.

Det finns även en liten infektionsrisk. När hårstråna dras upp öppnar sig huden. Det viktiga är, enligt Margareta von Horn, att man inte duschar på 24 timmar efter en behandling.

– Hårsäckarna är öppna och då kan det komma in vatten.

Man kan även få inåtväxta hår, då måste man borsta huden så att håren kan tränga igenom.
**
Men varför tar man då bort hår om det är förknippat med risker och smärta?**

– Renhet. För många kvinnor är det en lättnad efter behandlingen. De känner sig befriade, fräscha och mer kvinnliga.

Vissa ser kroppsbehåringen som något som bara måste bort. Margareta von Horn har mött många yngre kvinnor som känner äckelkänslor inför sin egen kroppsbehåring.

– De känner sig smutsiga på något sätt. De kan nästan hata sitt eget hår.

Fast det är inte bara för sin egen skull man tar bort hår. Det är tydligt att många gör det för att deras partner vill det.

– Det här är populärt hemma, kan de säga.

Och det rör sig inte bara om att kvinnan vaxar bort hår. Även män kan bli utsatta för påtryckningar.

– Ofta är det när män är tillsammans med yngre kvinnor. Om hon är 25 och han 35-40, då accepterar inte hon att han hår på ryggen, det kan jag lova dig. Då får han komma hit.

Margareta von Horn ser inget fel i att ta bort kroppsbehåring. Hon tycker att vaxning är bra om det får människor att känna sig mer tillfreds med sig själv. Men samtidigt blir hon inte helt klok på fenomenet.

– Långa ögonfransar, ögonbryn och hår på huvudet är attraktivt, men resten ska bort. Visst är det märkligt.

Men man behöver inte bege sig till en salong för att avlägsna kroppsbehåring. Många rakar sig i hemmets mer privata miljö.

Christina Rogala är seniorrådgivare på RFSU-kliniken i Stockholm, dit man kan vända sig för provtagning, behandling och rådgivning i sexuella frågor. Hon är utbildad barnmorska och har i 20 års tid tagit emot både manliga och kvinnliga besökare på kliniken, de flesta i åldrarna 20-30 år. Även hon har sett en förändring gällande kroppsbehåring i de nedre regionerna.

– För tio år sedan höjde man lite på ögonbrynen om man såg någon som var rakad. Idag är det tvärtom. Det är så pass vanligt att man har friserat sitt underliv på något sätt.

Men variationer råder det ingen brist på.

– Det finns allt ifrån de som inte har rakat sig alls till de som är helt rakade. Frisyrer i underlivet är lika varierade som frisyrer på huvudet.
**
Hon känner inte igen beskrivningen** att patienterna skulle äcklas av sitt hår. Snarare ser hon det som att de väljer det de trivs med.

– Man bestämmer själv. Det blir lite av en vana. Många tycker att det är skönt att vara rakad, att det är bekvämt.

Enligt Christina Rogala är det inte farligt att raka bort hår från underlivet.

– Det finns inget som säger att man blir sjukare eller friskare för att man rakar sig. Det är mer ett val man gör. Det gäller att följa vanliga rakråd och se vad man gör. Rakning och hårborttagning i underlivet är ju inget nytt. Det har funnits i olika kulturer sedan lång tid tillbaka.

Hon vill också avliva myten att hårväxten blir grövre efter att man har rakat sig.

– Man är född med de hårsäckar man har. När håret växer ut så växer det ut på samma sätt som innan man tog bort det.

Vilken sexuell betydelse har kroppsbehåringen?

– Det är nog i betraktarens öga. Det har ingenting med sexuell funktion eller fysiologi att göra utan handlar mer om vad man tänder på.
**
Var kommer idealen om att raka bort kroppshåret ifrån?
**
– Det vet vi inte så mycket om. Du förväntar dig kanske svaret att det kommer från pornografin, men det vet vi ju inte. Jag tänker på muslimska länder där kvinnor vaxar sina underliv, där är det en renhetsfråga.

Christina Rogala tror snarare att det är många faktorer som gör att ett kroppshårsmode skapas. Inte heller Margareta von Horn kan svara på var de rådande hårlösa idealen kommer ifrån, mer än att hon geografiskt kan spåra dem till USA, som adopterade dem från Brasilien.
**
En faktor som inte ska glömmas bort** är den marknadsmässiga. På varuhusen står det hyllmeter med hårborttagningsprodukter och många typer av behandlingar erbjuds för att avlägsna de oönskade stråna. När nu männen börjar göra inträde på skönhetsmarknaden fördubblas den potentiella kundkretsen.

Margareta von Horn tror att vi bara har sett början när det gäller mäns skönhetsvård.

– Män har överlag börjat ta hand mer om sig själva. De ansar ögonbrynen och köper ansiktskrämer. Det gjorde de aldrig förr i tiden. Det kommer vara mycket mer manliga kunder framöver.

Fast det hårlösa idealet varar nog inte för alltid om hon får våga sig på en gissning.

– Just nu tror jag att det kommer vara mycket hårborttagning tio år till, sen vet man inte vad som händer. Hårväxt kan mycket väl komma att bli trendigt igen. Det hårlösa idealet kommer inte att vara för evigt.

Christina Rogala är inne på samma linje.

– Om tio år är det kanske någonting helt annat som är inne. Då ska man kanske behålla så mycket hår som möjligt. Pendeln brukar ju som bekant svänga.

Idag-läsning svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X