Annons

”Härligt när någon bryter normen”

BERÄTTELSER. Reaktionerna på artikelserien ”Hemmafru” har varit många. Åsikter, iakttagelser och berättelser har strömmat in till Idagredaktionen. Här är ett urval. I slutet finns ett antal längre berättelser, som du lätt finner genom att klicka på knapparna nedan.

Uppdaterad
Publicerad

Jag gjorde som Malin Parada. Om det kunde bli en social acceptans att ta hand om sina barn, högre status. Om det också kunde bli officiellt accepterat att föräldrar gör en insats genom att finnas där för sina barn. Kanske en studie i hur många av barnen som har föräldrastöd som klarar sig från kriminalitet, eller som har ro i själen som äldre.

I den bästa av alla världar trivs föräldrar med varandra och växer inte ifrån varandra fastän en går hemma och tar hand om barn, med de utmaningar det innebär, och den andra stöter på olika yttre utmaningar på arbetsplats och andra ställen.

Människor i artikelserien om hemmafruar. 6 september: Familjen Parada bor i Handen söder om Stockholm. De lever enbart på Pablos lön, medan Malin är hemma med de tre barnen, Ismael, 7, Estel, 4, och Isabel 6 år. – När Pablo är på jobbet gör jag allting men när han är hemma är han lika delaktig.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 6

7 september: Madeleine Wallin, 44 år, är ordförande i Haro (Riksorganisationen för valfrihet, jämställdhet och föräldraskap). Rebecka Edgren Aldén, 38 år, är journalist och en av författarna till boken Skriet från kärnfamiljen. De två har olika syn på kvinnans roll, de intervjuades och deltog senare i en chatt med läsare på svd.se.

Foto: TOMAS ONEBORG, JESSICA GOW, ROBERT HENRIKSSON Bild 2 av 6

8 september: Lissie Åström, 85 år i dag, var hemmafru i 25 år innan hon återvände till universitetsvärlden och doktorerade i etnologi.

Foto: JOAKIM STÅHL Bild 3 av 6

9 september: Hemmafrun blev en 50-talssymbol, men diskussionen om kvinnans roll hade startat långt tidigare.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 6

13 september: Hemmapappan Sebastian Avindell bor i Linköping med sin fru Ann-Sofi, 34, dottern Meja, 2,5 samt bebis på väg.

Foto: LASSE HEJDENBERG Bild 5 av 6

Birgitta Lindén.

Foto: DAN HANSSON Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons