American madeCruise – inte längre stuntkåt

Tom Cruise.
Tom Cruise. Foto: David James

Spion åt CIA, kokainsmugglare åt Pablo Escobar och vapensmugglare åt Reaganregimen – filmen om Barry Seal är rasande effektiv. SvD:s Anna Hellsten gläds åt att få se Tom Cruise gestalta en riktig människa igen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Historien om Adler Berriman Seal, mer bekant som Barry Seal, är så osannolik att den bara kan vara sann: en kommersiell pilot som först sadlade om till flygspion åt CIA, sen till kokainsmugglare åt Pablo Escobar, sen till vapensmugglare åt Reaganregimen, sen till att spionera på Escobar innan han, slutligen, mötte sitt öde i en pistolmynning på en parkering i Baton Rouge, Louisiana. Escobar tros ha beställt mordet som hämnd, men Seal hade blåst så många under sin karriär att det antagligen fanns ett helt väntrum av folk som ville bli av med honom.

Regissör Doug Limans och Tom Cruises version av Barry Seal kan väl bäst beskrivas som en älskvärd antihjälte, en obekymrad opportunist som ägnar sig åt en vidrig verksamhet utan att särskilt mycket av dess mörker och blod kletar av sig på honom: Seal gillar snabba cash och snabba flygplan (vi som vårdar vår ”Top gun”-fetisch kan glädjas åt flera Maverick-tjut) och bryr sig inte så värst om det moraliska bagaget som följer med dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons