Härifrån gick flygen före Bromma och Arlanda

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Lindarängen i Frihamnen. Det här var Stockholms flygcentrum innan Bromma flygplats och Arlanda byggdes. Bläddra vidare för att lära dig mer om Stockholms flygplatshistoria.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lindarängen i Frihamnen. I bakgrunden – bakom alla containrar – skymtar en hangar. Det här var nämligen Stockholms flygcentrum innan Bromma flygplats och Arlanda byggdes. Kurt Lilja, som ni ser här på bilden, är uppvuxen i Frihamnen och minns när flygplanen lyfte härifrån. Hade den här bilden tagits på 1950-talet så hade Kurt faktiskt stått i vattnet... Bläddra vidare för att läsa om platsens historia – bland annat var Hermann Göring pilot här en gång i tiden.

Här en bild tagen ur nästan exakt samma vinkel på 1930-talet. Det var alltså i denna skyddade vik som Stockholms huvudflygplats en gång låg. Första motorflygningen genomfördes 1909 på Gärdet, men snart tog Lindarängen över som centralpunkt. Redan 1921 inleddes härifrån reguljärtrafik till utlandet (Estland). På nästa bild kan du läsa om hur Hermann Göring kan kopplas till platsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons