X
Annons
X

Hårfint

NYA FORMER Vidal Sassoons kortklippta frisyrer revolutionerade 1960-talet lika mycket som Mary Quants minimala kjolar. SvD:s Sofia Hedström träffade världens första kändisfrisör i London, staden där allt en gång började. Text SOFIA HEDSTRÖM Foto Ronald Dumont/Getty images illustration staffan löwstedt

Det är en smärt och solbränd 83-åring som kliver in på Electric Cinema på Portobello Road. Den långsamma och vacklande promenaden fram till första stolsraden avslöjar åldern, annars påminner Vidal Sassoon mest av allt om ett entusiastiskt barn med sitt lysande leende och ivriga berättarsätt. Bakom den bubbliga fasaden döljer sig dock en disciplinerad och viljestark entreprenör som kastat saxar i taket och slagitmedarbetare på händerna med hårda hårborstar.

–När jag var 26 år insåg jag att hårbranschen var så oerhört långt efter allt annat i samhället. Det var en tragedi. Jag ville göra något spännande och om jag inte förstått att jag skulle kunna förändra världen med hår hade jag blivit något annat, som assisterande arkitekt, säger Vidal Sassoon med en len stämma som tränats under åren för att slipa bort förortsslangen.

Vidal Sassoon tillsammans med två modeller 1975.

Foto: IM GRAHAM/EVENING STANDARD/GETTY IMAGES) Bild 1 av 5

Vidal Sassoons klippningar har blivit klassiker och dyker med jämna mellanrum upp både på catwalken och röda mattan.

Foto: VIDAL SASSOON Bild 2 av 5

Skådespelerskan Michelle Williams var klippt som Mia Farrow på senaste Oscarsgalan.

Foto: MATT SAYLES/AP Bild 3 av 5

Vidal Sassoon kreerar en frisyr.

Foto: RONALD DUMONT/GETTY IMAGES Bild 4 av 5
Foto: SASSOON PROFESSIONAL Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X