Hårfin skillnad på kemikalier och växter

Kemikalier är en viktig del av frisörens vardag och många får problem med hälsan. Därför stoppade Lena Jansson, med 30 år i yrket, för fem år sedan undan alla kemiska produkter och gick helt över till att använda malda växtdelar, örter, vin och olja.

Under strecket
Publicerad
Lena Jansson, ekologisk frisör på Södermalm i Stockholm, bättrar på Hanna Johanssons röda kalufs. Med bland annat växtdelar har hon först blandat en inpackning som ska ge passande toning.	Foto: Yomas Oneborg

Lena Jansson, ekologisk frisör på Södermalm i Stockholm, bättrar på Hanna Johanssons röda kalufs. Med bland annat växtdelar har hon först blandat en inpackning som ska ge passande toning. Foto: Yomas Oneborg

Annons

Själv tog Lena Jansson sitt gesällbrev i mitten 70-talet och tvekade inte en sekund att använda kemiska produkter. Ändå har naturen, inte minst skärgården, alltid varit en viktig del av hennes liv. Trots det dröjde det till 2000 innan hon lät sitt intresse för miljö och ekologi ta plats i yrkeslivet. Vändpunkten var en kurs hos Kerstin Strömberg i Skåne, prisbelönad för sitt miljöarbete för frisörer.

- Vi tror lätt att falukorven är lika kontrollerad som Volvon, att någon annan tar ansvar. På kursen gick det upp för mig att var och en måste ta sitt eget ansvar för miljön, säger Lena Jansson.
Hon beslutade sig för att öppna Stockholms första ekologiska salong. Den första tiden hyrde hon in sig i Haninge, där hon fick sina första växtfärgningskunder. De malda växtdelar som används är bland annat rabarber, azalea, salvia och ekbark. Vin ger syran medan te och citron får färgen att sitta kvar. Effekterna blir inte lika dramatiska som hos en traditionell frisör.

Annons
Annons
Annons