Härdsmältor sätter säkerheten i fokus

25-årsdagen av Tjernobyl-katastrofen inramas av en nästan lika allvarlig olycka i Japan. Medan reaktorn i Tjernobyl var av en udda sovjetisk konstruktion är kärnkraftverken i Fukushima av västlig standardmodell. Med tre härdsmältor och sannolika brott på reaktorinneslutningar ställs frågan om säkerhet på sin spets. Detta när minnet av Tjernobyl hade bleknat och ny kärnkraft åter hade blivit politiskt möjlig i länder som Sverige.

Under strecket
Publicerad
Kontrollrummet i reaktor 4 som exploderade den 26 april 1986. Fotot är taget i november år 2000.

Kontrollrummet i reaktor 4 som exploderade den 26 april 1986. Fotot är taget i november år 2000.

Foto: EFREM LUKATSKY/AP
Annons

Mer än två veckor efter jordbävning och förödande tsunami meddelade Tokyos elgigant Tepco att ljuset hade återkommit i kontrollrummet i reaktor 2 vid anläggningen i Fukushima Daiichi. Några dagar tidigare hade motsvarande skett i reaktorerna 1 och 3. Ljuset dröjde dock ytterligare ett tag i reaktor 4 men här fanns inga bränsleelement i reaktorn. Utbränt bränsle avger dock radioaktivitet.

Inget ljus i kontrollrummen i elva eller fler dagar i fyra kärnkraftverk i världens kanske mest högteknologiska land. Arbetet med att få kontroll över läget har präglats av brist på data från de skadade reaktorerna och en känsla av hjälplöshet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons