Hårdlansering av skräpmat från USA

HISKELIGHETER Matindustrin behöver ett ständigt flöde av nyheter. Och modehetsen når i dag ända in i köket. Mats-Eric Nilsson befarar en ny våg av amerikansk skräpmat.

Under strecket
Publicerad
Philadelphia lanseras med budskapet: ”inte så konstigt egentligen”.

Philadelphia lanseras med budskapet: ”inte så konstigt egentligen”.

Foto: PHILADELPHIA
Annons
Philadelphia lanseras med budskapet: ”inte så konstigt egentligen”.

Philadelphia lanseras med budskapet: ”inte så konstigt egentligen”.

Foto: PHILADELPHIA
Philadelphia lanseras med budskapet: ”inte så konstigt egentligen”. Foto: PHILADELPHIA

Det är säkert tio år sedan nu. Jag befann mig i en herrklädesaffär på Sankt Eriksgatan iförd en anskrämlig skjorta av hawaiityp. Runt mig kretsade den förhoppningsfulle säljaren som motvilligt fått mig att kränga på mig plagget.

– Njaaa… sade jag, och försökte låta kroppsspråket sköta resten.

– Okej, jag fattar, svarade expediten förstående.

Jag kände mig med ens något mindre dum och hoppades att han nu skulle plocka fram något som passade mig bättre. Ögonblicket därefter skärpte han dock oväntat tonen:

– Det är det här som gäller nu. Det får du nog vänja dig vid!

Modeslaveriets hårda lag alltså. Just nu jobbar vi med stormönstrade skjortor. Att de inte råkar vara i din smak får du faktiskt hacka i dig. Du ska ju i alla fall bara ha den i ett halvår. Om du har tur kommer något som är mer i din stil nästa gång.

Annons
Annons

Ett årtionde senare räcker det inte ens med att klä sig rätt. Minsta vindruva, kaffeböna eller köttdetalj bör numera vara av högsta modegrad, som dessutom skiftar i ett allt snabbare tempo.

Så precis när man dragit en lättnadens suck över att gigantiska brownies och svampiga cupcakes ersatts av eleganta macarons får man återigen huka sig inför en annalkande amerikansk flodvåg. Den här gången sveper den nog dessutom med sig sådana företeelser som vi hittills skakat på huvudet åt. De hiskligheter som USA-resenären förr brukade underhålla sina bekanta med vid hemkomsten.

Redan hårdlanserar ostjätten Philadelphia ett smörgåspålägg som är en blandning av färskost och choklad – med det underbara budskapet ”inte så konstigt egentligen”. Coop har samtidigt i bästa USA-stil själva tagit fram barnflingorna Choco bears som innehåller mer socker än kexchoklad. Och på mejerihyllan i samma kedja har kafégiganten Starbucks lyckats ta sig in med en färdig latte, som inte bara består av kaffe och mjölk utan är laddad med tillsatser.

Under rubriken ”Moffa godis som i tv-serierna” berättar min lokaltidning förtjust om en ny butik inriktad på amerikansk skräpmat: ”Klassiska chipssorter som Doritos och Cracker Jacks trängs med sköna instant-rätter, även dessa kända från diverse filmer.”

Och nyligen skickade Ica ut ett pressmeddelande med rubriken ”Var femte svensk vill lära sig mer om amerikansk mat” efter att ha ställt några frågor till sin egen kundpanel. Läser man noggrannare i undersökningsmaterialet framgår det dock att intresset – av allt att döma till Icas besvikelse – är påfallande lågt. 60 procent verkar inte vara ett dugg sugna.

Men snart har väl även dessa insett vad som gäller.

Vad man måste vänja sig vid.

Testa vad du kan om julens godsaker?

QUIZ | Innehåller pepparkakor peppar?quiz.svd.seQUIZ | Vad kan du om julgodis?quiz.svd.seQUIZ | Vad vet du om saffran?quiz.svd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons