Annons

Harding oroas över musikens minskade betydelse

"När jag var ung var det normalt att delta i musikskapande. Nu kommer den första generationen som inte engagerar sig i det." Daniel Harding om hur musiken håller på att få allt mindre betydelse i våra vardagsliv.
"När jag var ung var det normalt att delta i musikskapande. Nu kommer den första generationen som inte engagerar sig i det." Daniel Harding om hur musiken håller på att få allt mindre betydelse i våra vardagsliv. Foto: Carl Bredberg

”Nu kommer den första generationen som inte engagerar sig i musikskapandet. Men amatörmusik är helt grundläggande för ett bra musikliv.” Det menar Radiosymfonikernas chefsdirigent Daniel Harding, som på torsdag ställer sig på dirigentpulten för att gå en match med Mahler.

Under strecket
Publicerad

Den internationellt eftersökte Harding har satsat ordentligt på Sveriges Radios symfoniorkester och förlängt sitt kontrakt ett antal gånger, vilket kommer att ge honom rekordet som orkesterns mest långvarige chefsdirigent

Foto: Carl BredbergBild 1 av 1

Namnet är Harding, Daniel Harding. Med dagens konsert börjar han sin tionde säsong som chefsdirigent för Radiosymfonikerna. När han var ny på posten lanserades den unge britten med en påkostad reklamkampanj överallt på stan med lekfulla hänvisningar till James Bond, och sedan dess har det alltså gått ett decennium.

Att börja ung är helt normalt i dirigentbranschen, påpekade den nyutnämnde Harding när jag intervjuade honom 2007. De allra flesta dirigenter börjar tidigt, enda sättet att bli en bra dirigent är att dirigera, sade han då. Nu har han fyllt 41 och vi träffas igen, inför säsongsöppningen 2016. Den internationellt eftersökte Harding har satsat ordentligt på Sveriges Radios symfoniorkester och förlängt sitt kontrakt ett antal gånger, vilket kommer att ge honom rekordet som orkesterns mest långvarige chefsdirigent, före Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt och Manfred Honeck. Alla tre dirigerar för övrigt som gäster i huset under innevarande säsong.

Annons
Annons
Annons