Annons
X
Annons
X

Härdiga, härliga Austinrosor

Jag gillar Austinrosor för att de ser ut som, och doftar som, ljuvliga gammaldags rosor. Men de blommar inte bara en gång i juni utan om och om igen som galningar, ända till långt inpå hösten.

David Austins Long Garden i Wolverhampton.
David Austins Long Garden i Wolverhampton. Foto: David Austin Roses

I Storbritannien är English roses ett väl etablerat begrepp för de korsningar mellan gammaldags buskrosor och moderna rabattrosor som den nu 90-årige David Austin började med redan på 1960-talet. Han var en vanlig lantbrukare som råkade ha ett ovanligt stort rosintresse. En sommar fick han för sig att börja korsa doftande albarosor, gallicarosor, rugosa- och damascenerrosor med moderna tehybrider och floribundarosor. Resultatet blev robusta väldoftande rosor som ser ut som engångsblommande gammaldags rosor men remonterar hela sommaren.

Den allra första Austinrosen, klätterrosen ’Constance Spry’ som lanserades 1961, hör till undantagen i sortimentet. Den blommar bara en gång, men desto mer överväldigande med stora rosa blommor. Efter den framgångsrika debuten har David Austin lanserat ytterligare drygt 200 rosor och med ålderns rätt lämnat över företaget till sonen med samma namn.

**’Gertrude Jekyll’ **heter den av Austins rosor som nog är allra mest känd och spridd i världen. Den lanserades 1986, på Chelsea Flower Show förstås där nyheterna i växtvärlden visas upp. Den är ganska skarpt rosa och doftar exakt så som en ros ska dofta. Andra särskilt väldoftande Austinrosor är den kopparfärgade ’Lady Emma Hamilton’ (2005), den vita ’Susan Williams-Ellis’ (2010) och den storblommiga rosa ’Princess Alexandra of Kent’ (2007), som alla har vunnit pris för sin extraordinära doft.

Annons
X

’Queen of Sweden’ (2004) är en blekrosa skönhet som blommar fint på väldigt styva grenar utan minsta tendens att nicka. Den är inte uppkallad efter Silvia utan snarare efter Kristina, och gör sig perfekt som snittblomma. Bland vita Austinrosor är ’Tranquility’ (2012) friskast och bäst. Förra året lanserades också en vacker krämvit ros med aprikosrosa knoppar som fått namnet ’Desdemona’, efter den tragiska hjältinnan i Shakespearedramat Othello.

Gemensamt för de nyare Austinrosorna är att de är både härdigare och friskare än de flesta moderna rabattrosor. Förädlingstekniken går ju framåt, och det blir helt enkelt bättre och mer motståndskraftiga rosor för varje år som går. Kruxet är bara att alla sorter inte är lika härdiga.

Precis som de flesta andra rosor behöver Austinrosorna minst sex soltimmar om dagen för att trivas. De bör också gödslas flitigt för att orka remontera, och alla som har rosor vet också att det inte finns något så törstigt som en ros. De behöver mycket mer vatten än vad man kan tro för att inte rötterna ska försmäkta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag frågade gamle David Austin på Chelsea Flower Show i fjol om han har någon favorit bland sina rosor. Men icke. Det vore som att välja något av sina barn framför de andra, sade han bara. Ändå undslapp det honom att en rosa ros från 2014 nog är den bästa som de någonsin gjort. Den heter ’Olivia’ och är uppkallad efter ett av hans barnbarn. Storblommig, åt det tuggummirosa hållet och otroligt frisk, enligt David Austin Sr.

  Davis Austin Sr.
  Annons
  Annons
  X

  Härdiga, härliga Austinrosor

  1 2

  David Austins Long Garden i Wolverhampton.

  Foto: David Austin Roses

  Härdiga, härliga Austinrosor

  1 2

  Davis Austin Sr.

  Annons
  X
  Annons
  X