Hårdför sanningssägare

SKUGGPRESIDENT Gore Vidal avled i tisdags, vid 86 års ålder. Han har varit en nagel i det amerikanska etablissemangets öga i över 60 år. SvD:s Caj Lundgren minns den provokative författaren.

Uppdaterad
Publicerad
Gore Vidal.

Gore Vidal.

Foto: DAN HANSSON
Annons

”Många amerikaner anar äntligen att vi måste förändra vårt politiska system i grunden”, förklarade Gore Vidal när jag för 25 år sedan intervjuade honom på hans stora och vackra takterrass vid Largo di Torre Argentina i hjärtat av Rom. Då hade han redan länge haft för vana att kalla sig ”USA:s skuggpresident”, och alla som hade läst hans lysande essäer i New York Review of Books eller i böcker som ”Reflections upon a sinking ship” visste att han faktiskt inte var den naive svärmare eller politiske dilettant som yttrandet kunde ha fått samtiden att misstänka.

Som obehaglig sanningssägare i sitt hemlands television framstod han redan som något av en institution – ”an enormous presence”, kallade han sig själv – och när han dessutom ogenerat beskrev sig som ”USA:s enda existerande vänsteropposition” var det inte riktigt så överdrivet som det kanhända låter. När vi träffades var han rentav i full färd med att samla namn bakom kravet på en ny amerikansk konstitution – en strävan som väl trots sin imponerande ärlighet aldrig hade någon större chans att vinna någon märkbar framgång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons