Annons

Gewandhausorchester LepzigHardenbergers trumpet ger 275-årsjubilar jazzglans

Andris Nelsons dirigerar Gewandhausorchester Leipzig, som anses vara en av världens allra främsta orkestrar och dessutom är en av de äldsta.
Andris Nelsons dirigerar Gewandhausorchester Leipzig, som anses vara en av världens allra främsta orkestrar och dessutom är en av de äldsta. Foto: Jan-Olav Wedin

En av världens främsta orkestrar gästar Stockholm men det är Håkan Hardenberger som blir medelpunkt i en trumpetkonsert med jazznära toner.

Under strecket
Publicerad

Gewandhausorchester Leipzig firar 275 år med en jubileumsturné till åtta konserthus i London, Tyskland, Sverige och Lettland. Orkesterns historia går tillbaka till 1743, då det privata Grosse Concert bildades, med stadspipare och musiker ur Collegium musicum. 1781 fick man en värdig lokal genom att ett utrymme i tyghandlarnas forna mässhus, Gewandhaus, byggts om till en vacker och akustiskt välklingande konsertsal.

Felix Mendelssohn, medgrundare till Leipzigs berömda konservatorium, blev 1835 orkesterns första ”moderna” dirigent, då han dirigerade med taktpinne, ej från ett instrument. Bland senare dirigenter märks Artur Nikisch, Wilhelm Furtwängler och Bruno Walter.

Annons
Annons
Annons