X
Annons
X

Hårdare tag mot fuskande forskare

Vetenskapsrådet har nu beslutat att införa nolltolerans mot alla former av fusk inom forskningen. Den som ertappas förlorar möjligheten att söka ny finansiering under en period av två till tio år. Det skriver Vetenskapsrådets Göran Hermerén och Pär Omling.

Förtroende och tillit är nyckelord inom forskningen. Varför ska finansiärer stödja forskning om de vet att en forskare har hittat på data? Varför ska försökspersoner ställa upp på ibland riskabla försök om de misstänker att forskarna förfalskar data? Hur ska kolleger våga bygga på andra forskares resultat om de har anledning tro att de är påhittade eller förvrängda?

Forskningen i Sverige är, liksom annan offentligt finansierad verksamhet i vårt samhälle, i stort sett befriad från korruption och oredlighet. Den absoluta majoriteten forskare arbetar efter högt ställda principer om god vetenskaplig sed vilket till exempel innebär att man kan redogöra för hur man kommit fram till sina slutsatser, kan erbjuda andra forskare att ta del av och kontrollera de källor man använt och att man kan visa hur experiment kan upprepas med samma resultat.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X