Annons
X
Annons
X

Hårdare tag mot fildelare

Stäng av fildelare från internet. Efter Frankrikes kontroversiella förslag är nu trycket hårt även på den brittiska regeringen att införa en liknande lag. Nästa vecka väntas kommunikationsministern Stephen Carter lägga fram en omfattande rapport och nu pågår ett intensivt lobbyarbete från upphovsrättsorganisationer.

Foto: SCANPIX ARKIV

NYA LAGFÖRSLAG PLANERAS I STORBRITANNIEN

Efter heta diskussioner antogs antipiratlagen Hadopi av det franska parlamentet i maj i år. Men lagen, som innebär att fildelare ska kunna stängas av från internet, är kontroversiell, och igår stötte plötsligt president Nicolas Sarkozy på problem när författningsdomstolen sade nej till delar av lagen

Frankrike är dock inte det enda EU-landet där diskussioner om avstängning av fildelare nu pågår. Nästa vecka förväntas den brittiska kommunikationsministern Stephen Carter lägga fram förslag om hur illegal fildelning ska stoppas.

Redan i ett delbetänkande som släpptes i januari i år förslogs att internetoperatörer ska samla in information om illegala fildelare och lämna över uppgifterna till upphovsrättsinnehavare, som då kan stämma personer som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material. Regeringen förespråkar dessutom att varningsbrev skickas ut.

Annons
X

Men nu lobbar upphovsrättsindustrin hårt för att även den brittiska regeringen ska göra det möjligt att stänga av fildelare från internet.

I ett brev i Daily Telegraph skriver en rad representanter för skivbolag, filmarbetare, musiker, artister och biografägare att internoperatörer måste börja ta ett större ansvar.

”Internetoperatörer har möjligheten att påverka sina kunders beteende. Vi vill att det sker genom ett enkelt, gradvis system med först varningsbrev som sedan följs av tekniska lösningar som både avskräcker lagöverträdare och dirigerar dem till lagliga alternativ”, skriver upphovsrättsorganisationerna i brevet.

Vad det innebär förtydligar Brendan Barber, generalsekreterare i den fackliga paraplyorganisationen Trades Union Congress, i en debattartikel i Daily Telegraph. I den skriver han att tillgången till internet bör kunna begränsas för illegala fildelare – annars hotas enligt facket tusentals jobb inom den kreativa industrin.

”Att ladda ner ett tv-program från en fildelningssajt innebär inte bara att man snor stjärnornas och manusförfattarnas lön, det innebär också att jobben för alla inom tv-industrin hotas: klipparnas, ljud- och ljusteknikernas, de som skapar effekternas och stuntmännens och stuntkvinnornas. Och det går än längre: piratkopiering skadar biografägare, försäljare, tillverkare, pr-byrårer och transportföretagen”, skriver Brendan Barber.

Men facket är inte de enda som nu bombarderar regeringen med argument för varför det krävs hårdare tag mot fildelare. Inför kommunikationsministerns förslag har en rad rapporter släppts om den illegala fildelningens påstått skadliga effekter.

Senast i raden är en undersökning som enligt författarna visar att varningsbrev bara avskräcker en tredjedel av alla fildelare. Bakom rapporten står advokatbyrån Wiggin, som bland annat representerar en rad film- och skivbolag. Enligt dem svarar fyra av fem att de skulle sluta fildela om det fanns risk att de stängs av från internet.

Det här är dock argument som sågas av fildelningsförespråkare och debattörer som vill ha ett fritt internet. Rapporterna kritiseras hårt för att vara partiska och för att enbart ha skrivits för att påverka regeringen.

Samtidigt är intresset för fildelningens eventuellt positiva effekter betydligt svalare. För trots de brittiska rapporterna finns det även forskare som anser att upphovsrätt och patent faktiskt kan skada samhällsekonomin.

I en debattartikel i Dagens Nyheter idag skriver till exempel Magnus Wiberg, gästforskare vid Harvard university, att den intellektuella äganderätten inte ”kan motiveras ur ett samhällsekonomiskt perspektiv” och att det finns flera exempel på hur företag tjänar pengar trots att deras produkter sprids gratis på nätet.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X