Hårdare tag för jämställdhet

Allianspartierna vill skärpa kraven på arbetsgivarna att bli bättre på jämställdhet. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska bekämpas och en ändring i bolagskoden ska tvinga företagen att kompetensredovisa både styrelser och högre chefer. I bakgrunden hotas med kännbara sanktioner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den borgerliga alliansens tio arbetsgrupper som jobbat med att utveckla politiken inför nästa mandatperiod börjar bli klara. På torsdag ska gruppen som sysslat med jämställdhetsfrågorna leverera sitt dokument, men redan idag kan SvD avslöja en del av innehållet. Det handlar om hur hårt man vill gå fram för att se till att arbetsgivarna, både offentliga och privata, vässar sina insatser för att motverka diskriminering av kvinnor.

–Vi har redan skärpt kampen, men vi måste gå vidare inte minst då det gäller arbetsgivarnas ansvar. Idag händer ingenting om man bryter mot lagen och det vill vi ändra på genom att den myndighet som ska övervaka lagstiftningen också blir bättre på tillsyn och kan utdela kännbara sanktioner, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons