Annons

Hårdare rättsliga tag mot biluthyrare

Biluthyrare förbjuds att skriva in i hyresavtalet att kunden ska stå för kostnaden när fordonet skadats eller stulits även om kunden varit aktsam. Arkivbild.
Biluthyrare förbjuds att skriva in i hyresavtalet att kunden ska stå för kostnaden när fordonet skadats eller stulits även om kunden varit aktsam. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Efter en hel del rättsliga turer har biluthyrare uttryckligen förbjudits att skriva in i hyresavtalet att kunden ska stå för kostnaden när fordonet skadats eller stulits även om kunden varit aktsam. Det är Patent- och marknadsöverdomstolen som slår fast Patent- och marknadsdomstolens tidigare beslut sedan Konsumentombudsmannen (KO) drivit ärendet.

"Om konsumenten varit aktsam är det biluthyraren som får stå för kostnaderna. Kruxet är att konsumenten måste kunna visa att skadan inte orsakats av dennes oaktsamhet. Domen får betydelse när man kan visa att det var en olyckshändelse eller skadegörelse", säger Pär Magnusson, processråd för KO, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons