Hårda tag mot gästarbetare

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Det är inte bara Australien och Västeuropa som vidtar åtgärder mot illegala immigranter. Malaysia i Sydöstasien, ett relativt rikt land som lockat till sig hundratusentals illegala arbetare från fattigare grannar som Indonesien och Filippinerna, har börjat driva iväg de nu oönskade gästerna.
Metoderna i Malaysia har varit så bryska att de malaysiska ambassaderna i Indonesiens och Filippinernas huvudstäder belägrats av uppretade demonstranter. Med tanke på att alla tre länderna tillhör blocket Asean, the Association of Southeast Asian Nations, kan massdeporteringarna från Malaysia få allvarliga diplomatiska konsekvenser i regionen.
Den filippinska opinionen reagerade hårt mot ett tv-reportage som visade en överfull båt med illegala immigranter som seglade från den malaysiska delstaten Sabah på norra Borneo till Filippinerna. En kvinna, som identifierats som Farida Hassan, sågs gråta över sitt döda barn som blev sjuk i ett uppsamlingsläger i Malaysia och sedan avled under sjöresan. Minst två
andra barn har dött och många ombord på båten var utmattade av brist på mat och vatten. Enligt de indonesiska myndigheterna har minst 17 indonesier dött av dysenteri och andra sjukdomar i överfulla läger på Borneo efter att ha drivits över ut ur Sabah på andra sidan gränsen.

De malaysiska myndigheternas kampanj började den 1 augusti, då man införde nya lagar som bland annat ger polisen rätt att piska illegala gästarbetare och sedan fängsla, bötfälla och deportera dem. I tisdags protesterade Filippinernas regering officiellt mot behandlingen av sina medborgare i Malaysia. I Indonesien har uppretade folkmassor bränt malaysiska flaggor och skanderat slagord utanför den malaysiska ambassaden i Jakarta.
Medelinkomsten i Malaysia är tre gånger högre än i Filippinerna och mer än fem gånger så hög som i Indonesien. Under rekordåren i slutet på åttio- och början på nittiotalet, då den malaysiska ekonomin expanderade extra snabbt, sökte sig mängder av unga filippiner och indonesier dit för att arbeta på byggen
och inom industrin. De behövdes, och den utländska, officiellt illegala, arbetskraften var billig.

Annons
Annons
Annons