Annons
X
Annons
X

Hårda tag mot fildelare i Storbritannien

Storbritannien tar nu i med hårdhandskarna mot personer som fildelar upphovsrättsskyddat material på nätet. En ny lag gör det möjligt för myndigheterna att både blockera sajter och stänga av nätanvändare.

Efter två timmars debatt i det brittiska underhuset sent på onsdagskvällen röstades den så kallade Digital Economy Bill igenom med stor majoritet. I går torsdag gav också överhuset sitt klartecken.

Det gör att Storbritannien nu följer i
Frankrikes spår och stiftar en lag som gör det möjligt att stänga av personer som fildelar upphovsrättsskyddat material på nätet.

Systemet – på engelska ”graduated response”, vilket kan översättas till stegvisa åtgärder på svenska – innebär att misstänka fildelare först får varningsbrev och om de trots det fortsätter stängs av från nätet.

Annons
X

Den brittiska lagen gör att internetoperatörer kan tvingas skicka ut breven och gör det också möjligt för den statliga myndigheten Ofcom att beordra operatörerna att strypa hastigheten på den misstänkta fildelarens internetuppkoppling.

Men samtidigt som upphovsrättsindustrin igår välkomnade det brittiska förslaget får Labour-regeringen också svidande kritik från motståndare.

Dels riktas kritik mot att lagen stressades igenom innan valet den 6 maj och att parlamentsledamöter inte fått tillräckligt med tid att läsa på vad den faktiskt innebär. Dels anser motståndare att förslagen innebär en helt ny form av statlig censur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att vinna omröstningen drog regeringen tillbaka flera förslag i lagen – bland annat möjligheten att fritt använda verk där upphovsrättsinnehavaren inte är känd och en ny skatt på telefoni.

  De mest kontroversiella förslagen finns dock fortfarande kvar. Det gäller både avstängning av fildelare och en möjlighet för den brittiska staten att ge domstolar rätt att blockera sajter på nätet som används – eller som ”troligtvis kommer att användas” – i samband med aktiviteter som bryter mot upphovsrätten.

  Detta riktar sig dels mot fildelningssajter som The Pirate Bay, men kritiker anser också att lagen kan användas mot till exempel Wikileaks och till och med Google. Via båda dessa sajter går det nämligen att komma åt material som är upphovsrättsskyddat.

  Detta tillbakavisas av den brittiska regeringen, men några löften om att så inte kommer att ske har inte getts.

  För musik- och filmindustrin är lagen dock välkommen. ”Nu får vi lite andningsrum”, säger organisationen UK Music i ett uttalande enligt
  Daily Telegraph. Och intresseorganisationen Ifpi internationella ordförande John Kennedy säger enligt
  New York Times att lagen den brittiska lagen är rätt väg att gå.

  – Vi hoppas att det här får fler länder att fokusera och snabbt genomföra liknande åtgärder, säger han enligt tidningen.

  It och integritet twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X