Annons

Hårda regler överraskar i ”det fria Danmark”

Varför ska man ha munskydd när man ska köpa en kopp kaffe, men inte när man ska handla mat eller vid ett läkarbesök, undrar restaurangbesökaren Nynne Refslund.
Varför ska man ha munskydd när man ska köpa en kopp kaffe, men inte när man ska handla mat eller vid ett läkarbesök, undrar restaurangbesökaren Nynne Refslund. Foto: Daniel Nilsson

Medan den svenska coronasmittan fortsatt är låg, upplever Danmark en ökad stigning. Lokala restriktioner om munskydd och begränsade öppettider blir nu gällande i hela Danmark. I Köpenhamn har de danskar SvD möter stor förståelse för situationens allvar, men menar också att insatserna är oklara och motsägelsefulla.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Glenn beställer mat av av Katinka Fort Pedersen på Chicky Grill i Köpenhamn. Han tycker att reglerna om munskydd är inkonsekventa.

Foto: Daniel Nilsson

Jytte Bertelsen är ägare av Chicky Grill tycker att de senaste restriktionerna har lett till att färre går på krogen.

Foto: Daniel Nilsson

Hela området Kødbyen stängs efter kl 22, då är det dryga böter att vistas där.

Foto: Daniel Nilsson

Peter Quick från Malmö har tagit tåget till Köpenhamn. Han är inte orolig för ökad smittspridning.

Foto: Daniel Nilsson

Flemming Schultz på Jernbanecaféen använder visir när han står bakom baren.

Foto: Daniel Nilsson

Glenn vecklar ut det blåvita munskyddet där han står utanför Chicky Grill vid Halmtorvet. Han sätter på det och trycker till så det fastnar över näsan. Visserligen vill han och sonen gärna sitta ute i septembersolen och äta sin burgare, men för att kunna beställa vid kassan måste han bära munskydd. När han kommer ut igen, tar han av det och lägger det på bordet.

– Jag smittar uppenbarligen inte när jag sitter ner men så snart jag reser mig sprider jag smitta. Det är verkligen ett smart virus som kan skilja på det, säger han och lyfter menande på ögonbrynet.

Annons
Annons
Annons