Annons
X
Annons
X

Hårda killar kan också mjukna

PRESTATIONSÅNGEST. Snoppen kan strejka även hos en ung kille med god fysik och normala testosteronhalter. Sexföreläsaren Manne Forssberg har själv upplevt det och han har fått många frågor på temat från oroliga killar.

– Även de som inte har några sådana problem är livrädda för att få det.

(uppdaterad)
Manne Forssberg föreläser för unga ute i skolorna om sex och kärlek. För några år sedan kom hans bok ”Kukbruk”, tänkt för unga killar.
Manne Forssberg föreläser för unga ute i skolorna om sex och kärlek. För några år sedan kom hans bok ”Kukbruk”, tänkt för unga killar. Foto: DAN HANSSON

Chatt om erektionsproblem

**
Klicka här** för att läsa chatten i efterhand.

Manne Forssberg blev känd för en större allmänhet med sin bok Kukbruk som kom 2004. Han hade noterat att det fanns gott om böcker om sex som riktade sig till tjejer men inte till killar i tonåren. Så han skrev en egen.

I den resonerar han om killars sexliv, om kärlek och könsroller. Terminologin är oförblommerad: kuk, fitta och knulla snarare än penis, slida och samlag.

Annons
X

Numera föreläser han i skolor om sex och kärlek någon gång varje vecka. Han har fyllt 27 år, är gift och ska bli pappa i dagarna.

Elevernas frågor brukar han få via sms eller i mer avskilda sammanhang efter föreläsningen. Den vanligaste frågan handlar om hur man får någon sexuellt upphetsad, följd av frågor om könsorganens utseende, vad som är normalt.

Erektionsproblem är inget män gärna skyltar med, allra minst unga killar. Men även de kan ha sådana bekymmer, fast då handlar det nästan alltid om mentala låsningar snarare än fysiska fel. Vanligast är att problem uppstår när kondomen ska på, enligt Manne Forssberg. Att bryta den intima närheten för att krångla på kondomen kan ge samma effekt som en kall dusch. Manne Forssberg har ett råd:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om killar tränade mer på att använda kondom skulle det nog gå mycket bättre. Ett tips som jag alltid ger är att träna genom att lyxrunka, det vill säga att onanera med kondom.

  Övning ger färdighet, hävdar han. Om proceduren med kondomen går ganska problemfritt har killen god chans att undvika nästa stötesten på vägen, nämligen oro och tvivel. Det är inte ovanligt att killen ligger ett steg före i tankarna och funderar över problem som kan uppstå: Hittar jag in? Vart ska jag? Luktar jag illa? Tycker hon att jag är töntig och tafflig?

  – Om det var mer tillåtet med en slak snopp kunde man vara mer lugn och återgå till att kramas och pussas. Då skulle säkert erektionen komma tillbaka. Men i och med att prestationskraven är så stora kan det bli låsningar, säger Manne Forssberg.

  Varifrån kommer prestationskraven?

  – Hela mansrollen byggs upp av föreställningar om hur män är sexuellt, att en man är ständigt sexintresserad och högpresterande. Men man måste avdramatisera sexakten. Mitt tips är att inte vara så samlagsorienterad utan försöka smeka den som man är med och fokusera på det. Slappna av och var inte så instrumentell.

  I sina kontakter med unga killar har Manne Forssberg fått höra hur just oron kan ställa till bekymmer under lång tid. Det kan börja med erektionsproblem vid ett enstaka tillfälle som sätter igång en kedja av tankar, som sitter i bakhuvudet nästa gång killen ska ha sex. Inte för inte brukar man säga att framgång föder framgång och motgång föder motgång.

  Har du något hopp att ge dessa killar?

  – Jag vet inte hur pass bra jag lyckas förmedla det, men jag känner full tillförsikt, jag tror att det kommer att ordna sig för de killarna. Så fort man börjar njuta av det sammanhang man befinner sig i och inte tänker så mycket på erektionen brukar det ordna sig. Jag har hört många berättelser där det varit svårt med erektionen men att det har blivit bättre. Det är aldrig kört för killar som har återkommande problem. De kanske behöver hitta en annan partner.

  Har du själv haft erektionsproblem?

  – Det tror jag nästan alla som varit sexuellt aktiva ett tag har upplevt. Det har hänt och det var tråkigt, som med allt i livet som inte går ens väg. Men för mig har det aldrig varit någon katastrof. Jag har nog varit hyfsat oneurotisk då. Det är när man börjar oroa sig för mycket som problemen kan fortsätta.

  Könsroller har stor betydelse när killar har problem med erektionen – eller om de har svårt att få orgasm, vilket också förekommer.

  – Att tjejer inte får orgasm är så normaliserat och förväntat. Men om en kille inte får utlösning blir det jobbigt för båda parter. Eftersom både tjejer och killar ofta har bilden att killar alltid är kåta blir det så himla jobbigt.

  Manne Forssberg får även frågor från tjejer om killar som har problem med erektion eller att de inte får utlösning.

  – Dels är det tjejer som är oroliga för att killen kanske inte tycker om dem, att det är något fel på tjejen. Dels är det tjejer som är oroliga för att killen blir så knäckt.

  Han ser en viss förändring i ungdomars syn på sex och den handlar om att det blivit mer tilllåtet för tjejer att ta för sig sexuellt. Bland killar noterar han att det blivit något mer okej att vara fysiska mot varandra genom att kramas.

  – När jag fick i högstadiet var man fysisk genom att snärta varandra med handdukar och spela Krona, som innebar att man snärtade mynt mot varandras knogar. Det var det närmaste ömhetsbetygelser vi kom. Men sexuellt verkar killarna leva under stor press.

  Större än tjejernas?

  – Det är olika slags press. Killar förväntas vara högpresterande sexuellt och tillgodogöra sig så mycket heterosexuell upplevelse som möjligt. För tjejer gäller att undvika att vara antingen en tråkig nörd eller en slampa. Där är det mer en balansgång.

  Även ungdomar kan vara kallsinniga till sex, enligt Manne Forssberg:

  – Man kan tycka att det är helt ointressant eller också har man prövat och upptäckt att sex är övervärderat och inte alls så kul och spännande. Men ointresse för sex är ganska tabubelagt. Man ska på något vis vara lagom intresserad. För killar är det ganska lätt att räkna ut vad som är lagom, det är ungefär så mycket som möjligt.

  – Killar förväntas också vara intresserade av tjejer, helst inte av killar. Och man ska vara intresserad av de tjejer som av kollektivet anses vara snygga. För tjejer är det lite mer svårtytt hur intresserade de förväntas vara, men även för dem är det tabu­belagt att vara ointresserade av sex.

  Annons
  Annons
  X

  Manne Forssberg föreläser för unga ute i skolorna om sex och kärlek. För några år sedan kom hans bok ”Kukbruk”, tänkt för unga killar.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 2

  Håkan Nevall chattade om erektionsproblem. Han är sjuksköterska och sexualrådgivare och har under många år arbetat med män på mansmottagning, RFSU kliniken och ungdomsmottagningar. Han har också under flera år arbetat som projektledare för RFSU:s frågelåda på Internet.

  Foto: FOTOGRAFERNA.EU Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X