Annons
X
Annons
X

Hårda domar i Turkiet

Det blev många hårda straff när massrättegången i Turkiet mot 365 åtalade för kuppförsöket ”Operation slägga” avslutades efter två år. Tre generaler får livstids fängelse för komplott mot regeringen.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

De tre huvudmisstänkta generalerna Cetin Dogan, Özden Örnek och Ibrahim Firtina dömdes i eftermiddags till livstids fängelse för försök till statskupp 2003. Domstolen tidsbestämde straffen till 20 år, eftersom kuppförsöket aldrig genomfördes.

Ytterligare 175 militärer dömdes till 13 års fängelse och 34 frikändes av domstolen i Silivri, utanför Istanbul. Anhöriga till de dömda sågs svimma i rättegångssalen när domstolsbeskedet lästes upp.

Rättegången ”Operation slägga” har fått sitt namn från ett hemligt militärseminarium 2003, ett år efter det att det moderat islamistiska AKP vunnit riksdagsvalet i Turkiet.

Annons
X

Militärerna påstås ha planerat att bomba moskéer i Istanbul och provocera fram en väpnad konflikt med Grekland genom att skjuta ner turkiska stridsplan, enligt de tusentals dokument och ljudinspelningar som utgjort bevismaterial. Våldsdåden skulle bereda väg för en militärkupp.

Försvaret har hävdat att det handlat om en vanlig militärövning, att bevisningen var förfalskad och att rättegången varit politiskt motiverad.

Silivri TT-AFP

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X