Annons
X
Annons
X

”Ett av de obehagligaste uttalanden jag kan påminna mig om”

Statsminister Reinfeldt får hård kritik för sina ord om Rysslands inmarsch i Ukraina. ”Obehagligt”, felaktigt och uttryck för ”eftergiftspolitik” mot Ryssland, säger professor Wilhelm Agrell.

Professor Wilhelm Agrell undrar vad det är för ”ryska Ukraina” som Reinfeldt talar om.
Professor Wilhelm Agrell undrar vad det är för ”ryska Ukraina” som Reinfeldt talar om. Foto: LEO SELLÉN/TT

HÅRD KRITIK MOT REINFELDT

Efter flera dagars tystnad kring Rysslands militära framstöt i Ukraina uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på söndagen. Statsministern slog an en annorlunda ton än utrikesminister Carl Bildt. Reinfeldt sade till Sveriges Radios Eko-redaktion:

”Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar”, sade Fredrik Reinfeldt.

– Detta är ett av de märkligaste och obehagligaste uttalanden av en svensk statsminister som jag kan påminna mig, säger Wilhelm Agrell till SvD och förklarar:

Annons
X

– Reinfeldt tar här utan reservationer den ryska versionen av krisen för given. Detta trots att en samlad medierapportering ger en helt annan bild där den ryska ”oron” är en del av en legitimerande operation från Rysslands sida, påpekar Wilhelm Agrell.

**I Sverige har **försvaret inte höjt sin beredskap eller förändrat sin verksamhet. Reinfeldt försvarade detta i radiointervjun med orden:

”Den historiska läxan är: möt inte upptrappning med ytterligare upptrappning utan kyl ner och lugna ner. Möt inte våld med våld”.

Wilhelm Agrell som skrivit flera böcker om 1900-talets svenska säkerhetspolitik anser att Reinfeldt drar en helt orimlig slutsats. Det går inte att likställa en stormakts militära våld i strid med folkrätten med Sveriges behov och rätt att skydda sig självt:

– Här jämställer statsministern svenska beredskapsåtgärder för att skydda landet med en rysk militär aggression i strid med folkrätten och ingångna avtal, kritiserar Wilhelm Agrell. Han anser att Reinfeldt därmed också ursäktar Ryssland och visar prov på ”eftergiftspolitik”, alltså den typ av undfallenhet som Sverige visade mot Sovjetunionen under det kalla kriget.

– Denna typ av relativisering representerar en svensk självavskräckning och eftergivenhetspolitik som vi inte sett sedan det kalla kriget. En annan och kanske mer relevant historisk läxa är annars att Sverige i allvarliga krissituationer tenderat att vidta åtgärder för att höja den egna säkerheten alltför lite och alltför sent, säger Wilhelm Agrell som är professor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet.

Även utrikesminister Carl Bildt uttryckte en viss tveksamhet mot sin chefs uttalande.

– Jag tror inte det har varit så mycket rysk minoritets oro, om jag ska vara riktigt ärlig, sade Bildt i SVT:s Agenda.

TT

Annons
Annons
X

Professor Wilhelm Agrell undrar vad det är för ”ryska Ukraina” som Reinfeldt talar om.

Foto: LEO SELLÉN/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X