Annons
X
Annons
X

Hård kritik mot regeringens pensionärsflört

Regeringen utlovar åter sänkt skatt för landets pensionärer. Förslaget ska finansieras med sänkt jobbskatteavdrag för höginkomsttagare.
Men expertis riktar hård kritik mot löftet.

”Pensionärer ska ha samma beskattning som löntagare” säger Magdalena Andersson.
”Pensionärer ska ha samma beskattning som löntagare” säger Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Finansminister Magdalena Andersson anser att det är ologiskt att pensionärer betalar högre skatt än löntagare och vill få till en förändring. Något som regeringen misslyckades med i höstas när deras budget inte gick igenom.

– Pensionärer ska ha samma beskattning som löntagare. Vi vill ta bort den här skatteklyftan, det här är ett första steg mot det, säger Magdalena Andersson utan att vilja säga hur många steg regeringen måste ta för att helt nå målet.

Skatteförändringen gäller alla pensionärer med pension upp till 20 000 kronor i månaden. Men skattesänkningen blir störst för den grupp med lägst pension. Pensionärer med 10 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 250 kronor.

Annons
X

– Det här förslaget är riktat mot dem som har lägst pension. Med förslaget kommer 70 procent av alla pensionärer som är över 65 år att få en skattesänkning, säger Magdalena Andersson.

Det hela ska finansieras av ett nedtrappat jobbskatteavdrag för höginskomsttagare, vilket innebär att löntagare med månadsinkomster från 50 000 kronor och uppåt får minskat jobbskatteavdrag.

– Vi trappar av jobbskatteavdraget så att det är helt avtrappat för dem med årsinkomster på en miljon kronor, säger Magdalena Andersson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns ett behov av ett inflationstryck och en bra fart i ekonomin. Hur ser du på risken att man drar undan mattan för konsumtionen?

  – Det är därför förslaget är bra. Kvinnorna med 10.000 kronor pension har högre konsumtionsbenägenhet och använder pengarna mer än personer med 100.000 kronor i månaden. De är mer benägna att spara pengar eller åka på utlandssemester, säger Magdalena Andersson.

  Att bara sänka skatten för en grupp utan att höja för en annan, genom att exempelvis tillåta större underskott i statsfinanserna ligger inte för finansministern som understryker behovet av att föra en balanserad ekonomisk politik där vi steg för steg betar av underskotten.

  – Idag har vi ett underskott på 50 miljarder, så att det är inte så att vi inte lånar pengar. Vi hade 74 miljarder i underskott förra året och då är det rimligt att ha lite lägre underskott nu när konjunkturen blivit bättre.

  **Varför är det så viktigt? **

  – Är det något vi har lärt av finanskrisen så är det att länder som inte hade ordning i de offentliga finanserna också sen fick stora problem under själva krisen.

  Men om Magdalena Andersson är nöjd med förslaget så är kritiken desto hårdare från pensionsexpertis.

  – Om pensionärer ska få en adekvat pension så måste de som förvärvsarbetar idag kunna arbeta mer och längre. Detta för att vi ska få en högre tillväxt utan att bromsen slår till och sänker pensionerna, säger Ann-Charlotte Ståhlberg, professor vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och expert på socialförsäkringar och pensioner.

  Enligt Ståhlberg är den föreslagna skattesänkningen väldigt marginell i det stora sammanhanget. Det krävs att befolkningen jobbar högre upp i åldrarna för att pensionsnivåerna ska kunna hållas uppe.

  – Regeringen har ju försvårat den möjligheten att jobba längre upp i åldrarna genom att ta bort den lägre arbetsgivaravgiften för äldre arbetskraft. Så där motsäger regeringen sig själv och det rimmar illa med att pensionärer ska få mer, säger Ann-Charlotte Ståhlberg.

  Det handlar här om den särskilda löneskatten som betalas av arbetsgivaren och som regeringen återinfört för personer som har fyllt 65 år.

  – Att sänka skatterna, det är ju ett vallöfte och det är rimligt att regeringen får göra det. Men det löser inga problem för pensionärerna på sikt, säger Ann-Charlotte Ståhlberg.

  Det kan finnas ett rättviseargument att sänka skatten även för pensionärer

  Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

  **Ur ett nationalekonomiskt **perspektiv finns det enligt Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, tre aspekter när det gäller det nya skatteförslaget. Det handlar om drivkraft att arbeta för äldre, eventuella efterfrågeeffekter samt rättvisefrågan.

  – Äldre personer har inte fått del av jobbskatteavdraget på samma sätt som yngre eftersom det inte fanns tidigare. Det kan därför finnas ett rättviseargument att sänka skatten även för pensionärer, säger Lars Calmfors.

  Kan förslaget påverka efterfrågan i svensk ekonomi?

  – Det svårt att säga. Å ena sidan brukar man säga att höginkomsttagare har en låg benägenhet att spendera på marginalen men det kan också gälla pensionärer. Netto kan det här ge en liten efterfrågeökning eftersom det här gäller de pensionärer som har lägst inkomster, säger Lars Calmfors.

  Och när det gäller drivkraften att stanna kvar i arbete?

  – Det kan möjligen göra att någon känner sig mindre tvingad att arbeta. En högre pension innebär en högre inkomst och därför kanske en del äldre drar ned sitt arbetsutbud även om det ska finnas kvar ett generöst jobbskatteavdrag för personer över 65 år med låga arbetsinkomster, säger Lars Calmfors.

  Annons
  Annons
  X

  ”Pensionärer ska ha samma beskattning som löntagare” säger Magdalena Andersson.

  Foto: Henrik Montgomery / TT. Bild 1 av 2

  Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

  Foto: Henrik Montgomery/TT. Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X