Hård kritik mot ÖB:s hotbild

Försvarspolitiker från både regeringspartier och oppo- sition riktar hård kritik mot ÖB. Hans scenarier för framtidens försvar saknar politiskt stöd och kan skapa panik, enligt kritikerna.

Under strecket
Publicerad
Svenska soldater på patrull förra veckan i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Ett starkare försvar av Sverige eller ett yrkesförsvar för insatser utomlands? Det är två av försvarets alternativ som nu får kritik.
Foto: Jesper Tengroth/Combat Camera, försvarsmakten

Svenska soldater på patrull förra veckan i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Ett starkare försvar av Sverige eller ett yrkesförsvar för insatser utomlands? Det är två av försvarets alternativ som nu får kritik. Foto: Jesper Tengroth/Combat Camera, försvarsmakten

Annons

I onsdags lade ÖB och försvarsmakten fram en delrapport om försvarets utveckling de närmaste 20 åren. Den har väckt kraftiga reaktioner från en rad politiker i Försvarsberedningen som förbe-reder regeringens försvarspolitik.

–Perspektivplaneringen är försvarsmaktens egen. Men det är olyckligt om den inte stämmer överens med vad regeringen vill. Vi befinner oss inte riktigt på samma våglängd. Det är ytterst olyckligt för vi spelar med vårt lands säkerhet och trygghet, säger Else-Marie Lindgren, kristdemokraternas ledamot i beredningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons