Annons
X
Annons
X

Hård kritik mot massflytt

Handelsbankens sätt att med brev och reklamblad flytta kunder ur garanterade sparprodukter möts av skarp kritik. ”Att skriva på det här sättet är groteskt”, säger tjänstepensionskonsulten Magnus Gewert.

[object Object]
Tjänstepensionskonsulten Magnus Gewert. Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Kritiken mot Handelsbanken Liv har uppstått mot bakgrund av en generell kris bland livbolagen, som är hårt ansatta av rådande marknadsförhållanden. Under många år har bankens försäkringskunder garanterats räntor på mellan 3 och 5 procent, vilket bolaget inte kan leverera med dagens marknadsräntor.

Detta, menar tjänstepensionskonsulten Magnus Gewert, rättfärdigar dock inte den enligt honom vinklade informationen.

– Att skriva på det här sättet, utan att lyfta fram att kunderna trots dagens finansiella klimat sitter med garanterade räntor på upp till 5 procent, är helt groteskt, säger han.

Annons
X

Med dagens nedpressade inflation, menar Gewert, kan Handelsbankens försäkringar ge en realavkastning på närmare 4 procent, och han är frågande till varför kunden ska byta bort det mot fonder

– Om bolaget bedömer att marknaden är svår, så är det ännu svårare för en vanlig individ, säger Gewert.

– Det värsta är att man lyfter kunderna ur traditionella försäkringar där banken har hög risk och liten lönsamhet, och in i fondförsäkringar där banken har låg risk och hög intjäning. Det är win-win för banken, och lose-lose för kunden, fortsätter Magnus Gewert.

Handelsbankens kampanj har föranlett många samtal till Konsumenternas Bank- och Försäkringsbyrå, en oberoende organisation som ska ge opartisk information om bank och försäkring.

– Vi får frågor och folk undrar hur de ska göra. Där måste var och en fatta egna beslut, säger byråchefen Gunnar Olsson.

Beslutet, menar han, måste fattas mot bakgrund av spararens ålder och hur långt man har kvar till pensionen.

– Men man ska nog vara försiktig att byta bort en traditionell försäkring med 3 procents garanterad avkastning, säger Gunnar Olsson.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Tjänstepensionskonsulten Magnus Gewert.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X