Annons
X
Annons
X

Hård kritik mot Horace Engdahl i USA

Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl har hamnat i blåsväder på andra sidan Atlanten. I en intervju säger han att amerikanska författare är för känsliga inför sin egen masskultur och att USA är för isolerat och trångsynt. Uttalandet upprör litteraturkännare och skapar debatt på amerikanska kultursidor. Till SvD.se säger Engdahl att han blivit missförstådd.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

– ”USA TRÅNGSYNT OCH ISOLERAT”

Det är i en intervju med nyhetsbyrån AP som Horace Engdahl lägger ut texten om amerikansk litteratur. Han säger bland annat att okunnigheten bland amerikanska författare är hämmande och att de inte deltar i den internationella litteraturdebatten.

– USA är för isolerat, för trångsynt. De översätter inte och deltar inte i litteraturens stora samtal. Den okunnigheten är hämmande, säger Engdahl till AP.

Annat är det i Europa, menar Akademiens ständige sekreterare som tillsammans med de övriga ledamöterna i Svenska Akademien just nu förbereder sig inför årets avslöjande om vem som får Nobelpriset i litteratur. Att så få amerikaner hittills fått priset är ingen slump enligt Engdahl. Författaren Toni Morrison var den senaste amerikanen att få litteraturpriset 1993. Andra amerikaner som förärats det prestigefyllda priset är Saul Bellow, John Steinbeck och Ernest Hemingway.

Annons
X

– Självklart finns det stark litteratur i alla större kulturer men man kan inte komma bort ifrån det faktum att Europa fortfarande är det ledande litterära centrumet i världen – inte USA, säger han i samma intervju.

Uttalanden som fått flera amerikanska litteraturkännare att se rött.

– Man skulle kunna tro att den ständige sekreteraren av en akademi som företräder vishet men som historiskt har bortsett från både Proust, Joyce och Nabokov – för att bara nämna några – skulle bespara oss kategoriska föreläsningar, säger David Remnick, litteraturredaktör på anrika The New Yorker och nämner författare som Philip Roth och John Updike, amerikaner som ofta finns med i förhandsspekulationer kring litteraturpriset.

– Inga av dessa stackars själar har ödelagts av Coca-Cola, fortsätter han.

Även Harold
Augenbraum, chef för den organisation som administrerar priset National Book Awards är kritisk. Han ifrågasätter hur mycket amerikansk litteratur Horace Engdahl egentligen har läst.

– Uttalanden av den här typen får mig att tro att Mr Engdahl har läst väldigt lite utöver det vanliga och har en väldigt trångsynt bild av modern litteratur, säger Augenbraum som nu lovar att skicka över en lista på böcker som Engdahl borde läsa.

Att den amerikanska litteraturen skulle vara trångsynt håller han inte med om – snarare tvärtom eftersom den ständigt förnyas av den stora mängden invandrare som varit med om att utforma den.

Det är alltid lika oklart vilket datum som Svenska Akademien tillkännager årets pristagare men i regel öppnas dörren en torsdag klockan 13 – vilken torsdag brukar offentliggöras två dagar innan.

Den pågående debatten på andra sidan Atlanten tycks dock inte påverka akademiens arbete. I ett mejl till SvD.se skriver Horace Engdahl att han ännu inte sett intervjun men att ”det verkar ha uppstått ett missförstånd till följd av något som jag har sagt i den”.

Han skriver att Svenska Akademien har som princip att bortse från författarnas nationella ursprung. ”Därför spelar det ingen roll för amerikanska kandidaters möjligheter hur man bedömer den amerikanska litteraturen som helhet i jämförelse med andra litteraturer. Nobelpriset är inte någon nationstävling utan en belöning till individuella författare. Det är viktigt att komma ihåg det då de nationella känslorna svallar”.

I övrigt vill Horace Engdahl inte kommentera dispyten. ”Akademiens arbetssätt är dess ensak”, avslutar han.

Annons
Annons
X
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X