Annons

Hård kritik från oppositionen för sopkrisen

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har det yttersta ansvaret för att lösa sopkrisen i Stockholms stad, anser oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Hon är skarpt kritisk mot hur stadens rödgröna ledning hanterat kaoset.

Under strecket
Publicerad
Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2

Anna König Jerlmyr (M).

Foto: Bezav Mahmod Bild 2 av 2
Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Foto: Adam Wrafter

Svenska Dagbladet har sökt Karin Wanngård för en kommentar. Men hennes tillförordnade pressekreterare hänvisar till miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) och det kommunägda företaget Stockholm Vatten.

– Att vara finansborgarråd innebär inte bara att klippa band och inviga tunnelbanestationer. Karin Wanngård har även ett ansvar för att lösa kriser. Sopkrisen blir alltmer akut för varje dag och riskerar att bli systemhotande, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Moderaterna kräver att staden undersöker möjligheten att direktupphandla sophanteringstjänster från andra utförare än Reno Norden, som utöver strejken dessutom riskerar att försättas i konkurs.

Jerlmyrs andra krav är att Stockholms stad mobiliserar alla resurser som finns tillgängliga i kommunen för att kunna frakta bort sopor, som utgör en sanitär olägenhet, drar till sig råttor och redan utgör ett stort problem för restauranger och andra näringsidkare inom främst besöksnäringen.

Annons
Annons

Anna König Jerlmyr (M).

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1

Sophämtningen måste bara fungera.

– Om vi inte får en snabb lösning bör det vara aktuellt att kalla in stadens krisledningsnämnd, säger Jerlmyr som själv är vice ordförande i nämnden där Karin Wanngård är presidiets ordförande.

Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Bezav Mahmod

Jerlmyr varnar för att situationen snabbt kan bli ohållbar och att staden också har ett ansvar för att informera stockholmare och turister om vad de ska göra för att bli av med sopor.

– Sophämtningen måste bara fungera, fortsätter Jerlmyr.

Hon är kritisk mot att Wanngård duckar och hänvisar till andra borgarråd eller tjänstemän.

– Vi har noterat att hon inte syns och hörs vilket är märkligt med tanke på att hon tillhör krisledningen, säger oppositionsborgarrådet.

Liberalernas oppositionsborgarråd Lotta Edholm låter hälsa att partiet inte har någon kommentar ”gällande sopåkarna”.

Miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) har i nuläget heller ingen möjlighet att kommentera frågorna, enligt miljöborgarrådets presskontakt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons