Annons

Hård kamp för Fria syriska armén

I gränstrakterna mellan Syrien och Turkiet rör sig den Fria syriska armén. SvD har träffat soldaterna som trots militära motgångar tror att den syriska regimens dagar är räknade.

Under strecket
Publicerad

Rebellsoldaterna i Fria syriska armén kämpar mot en syrisk regeringsarmé som är betydligt bättre utrustad än vad de själva är. Jaktgevär och AK 47:or räcker inte långt mot granatkastare och stridsvagnar. Vid Latakia i norra Syrien fick FSA-soldaterna retirera.

Foto: DAVID ROSE/THE SUNDAY TELEGRAPH Bild 1 av 2

Abu Ali blev allvarligt skadad när han fick granatsplitter i magen. I vanliga fall är det han själv som för skadade över gränsen till Turkiet för vård.

Foto: DAVID ROSE/THE SUNDAY TELEGRAPH Bild 2 av 2

GUVECCI Vinden tjuter och överröstar allt. Det råder en genomträngande kyla som får fingrarna att domna. Snön ligger fortfarande kvar fläckvis, där solens strålar ännu inte nått fram.

Muhammed från Latakia tillhör en grupp ur Fria syriska armén (FSA) på runt 50 man som dagen innan drivits ut av en övermäktig regeringsarmé och tvingats omgruppera. Tidigt på morgonen väcks han och hans kamrater av sina vaktposter som berättar att 3000 regeringssoldater anfaller med tunga kulsprutor, granatkastare och raketer understödda av stridsvagnar. Rebellerna får order om att överge byn, Ayn Beyda.

Annons
Annons
Annons