Ett utrikes livHård dom: Okunskap har styrt svensk utrikespolitik

Ingmar Karlsson högst upp i Galatatornet i Istanbul 2008, då han var Sveriges generalkonsul den turkiska metropolen.
Ingmar Karlsson högst upp i Galatatornet i Istanbul 2008, då han var Sveriges generalkonsul den turkiska metropolen. Foto: TURKPIX/TT

Alltför många utrikespolitiska beslut har styrts av missriktad idealism och okunskap, skriver Ingmar Karlsson. Martin Kragh läser en memoarbok som motbevisar uppfattningen att en diplomat inte kan vara stridbar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många yrken behäftas med olika klichéer. Få torde vara omgärdade av så många föreställningar och vanföreställningar som diplomatin. Forskning på utrikesförvaltningar har därvid varit begränsad, något som förstärks av verksamhetens institutionella fäbless för sekretess. Marknaden för böcker författade av tidigare diplomater, som kunnat avhjälpa bristen på insyn, har varit ojämn och varierad.

Föreliggande välskrivna memoarbok av diplomaten Ingmar Karlsson ger flera intressanta perspektiv på diplomatin som hantverk. Från sin horisont har författaren bevittnat några av modern tids brytpunkter i världspolitiken. Bokens syfte är att diskutera dessa förändringar, hur vi förhållit oss till en alltmer rörlig och svårförutsägbar omvärld.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons