Annons
X
Annons
X

Hård debatt om debatt

Sverigedemokraterna vill att riksdagen debatterar våldsbejakande islamistisk extremism.

Av TT
(uppdaterad)

Andra partier säger nej och anser att SD spelar på upprörda känslor.

Sverigedemokraterna begärde i dag en aktuell debatt i riksdagen angående ”våldsbejakande islamistisk extremism”. Partiet pekar bland annat på att Sverige för första gången blivit utsatt för ett terrordåd från en ”islamistisk extremist”. Man pekar också på att Säpo på onsdag kommer med en rapport om våldsbejakande islamistisk extremism.

I dagens debatt i riksdagen varnade också Kent Ekeroth för att det kan komma fler terrordåd.

Annons
X

– Jag befarar att det är inte sista gången vi ser något liknande hända i Sverige. Jag vet att ideologin som står bakom islam ger upphov till den här sortens beteende, sade han.

– Jag hoppas att den tragiska händelserna öppnar ögonen för några om vad den islamska ideologin står för.

Han fick mothugg från övriga partier.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att föra en vi-mot-dom-debatt är helt fel. Du är extrem i din åsikt. Det är avskyvärt och en farlig politik att dra alla över en kam, sade Lena Olsson (V).

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hävdar att det finns ett stort samhällsintresse för debatt kring frågan och vill att debatten helst ska hållas innan jul.

  Begäran om aktuell debatt beviljas av talmannen i samråd med partiernas gruppledare. De ska träffas på onsdag och frågan kan då komma att behandlas.

  Åkesson hävdar att man inte är ute för att ”polarisera”.

  – Det här är ett påtagligt och aktuellt problem, säger han.

  – Vi har velat föra den här debatten länge om islamistisk extremism och när vi har hävdat att det finns ett tiotal terrorgrupper i Sverige så har vi blivit bannade för det och skrattade åt.

  Moderaterna kommer att säga nej till SD:s begäran om aktuell debatt ifall frågan kommer upp på gruppledarnas möte med talmannen i morgon.

  – Jag är rädd för att det blir politiska övertoner i en sådan debatt som inte minskar risken för våld, säger partiets gruppledare Anna Kinberg Batra.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X