Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Harald Klomp: Oklar färdriktning av svensk energipolitik

Ledare gästinlägg
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under vinterns hittills kallaste dag förra veckan kom Vattenfall med beskedet att de tänker avveckla sina samtliga sju reaktorer vid Ringhals och Forsmark om inte kärnkraftsskatten avskaffas. Det är därför bra att regeringen aviserar att den ska sänkas. Ett normalår producerar Vattenfalls anläggningar 50 terawattimmar el eller ungefär en tredjedel av Sveriges totala elbehov.

Skälet är att långsiktighet inte längre lönar sig. Och att det inte finns något svar på frågan ”vem kör?” som Musse Pigg och Janne Långben frågar sig i den årligen återkommande husvagnssemestern på julafton. Det går bra att sitta och äta en kortare stund men sen åker ekipaget i diket. Där är vi nu med svenska energisystemet.

Vattenfalls kärnkraftsproduktion minskar klimatutsläppen i EU med ungefär 50 miljoner ton per år. Det är lika mycket som Sveriges samtliga klimatutsläpp, inklusive köttätandet, alla Thailandsresor och andra utskällda klimatbovar. Stängs denna kärnkraft blir nästan alla andra klimatåtgärder närmast meningslösa.

Annons
X

Kärnkraften beskattas med ungefär 8 öre samtidigt som vindkraft får dubbelt så mycket i subventioner. Ändå är båda lika olönsamma med dagens elpriser. Det pratas om att Sverige har ett elöverskott men satt i ett nordiskt sammanhang behövs detta överskott för att täcka andra hål. Samtidigt är det stor brist på fossilfri elproduktion i hela Europa. Ändå vill Vattenfall lägga ner fossilfri produktion.

Vattenfall har upptäckt att elmarknaden är så konstruerad att ju mindre fossil produktion som finns desto lägre blir priserna. Elmarknaden sätter priserna baserat på bränslet för fossil el. När mängden fossil el minskar så minskar priset. Men Vattenfalls strategi har under Magnus Hall blivit att stänga av fossilfri el och importera fossilbaserade priser. Detta är dock en kortsiktig och farlig strategi.
I både Tyskland, Danmark, England har man redan insett att kortsiktigheten inte är långsiktigt hållbar.

Där har regeringen utsett en ansvarig aktör som har i uppdrag att säkerställa de långsiktiga elleveranserna. Att förvänta sig att några elkunder heroiskt tar på sig att vara långsiktiga medan andra kan profitera på kortsiktighet, är naivt.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter avregleringen är ingen längre ansvarig för långsiktigheten. Varken energibolag, energimyndigheten, svenska kraftnät eller energimarknads-inspektionen har något som helst ansvar för att det finns el om tio, tjugo och trettio år.

  Och en energiförsörjning som ingen tar ansvar för kommer att leda till avgrunden, vilket Vattenfalls agerande visar. Antingen kan en myndighet pekas ut som ansvarig, vilket är vanligt i många länder, alternativt läggs ansvaret på elhandlarna gemensamt.

  Att göra elhandlarna ansvariga har fördelen att elhandlarna sitter mellan producenter och kunder. Även transmission och lagring borde elhandlarna kunna ta hand om och rätt dimensionera så att totalkostnaden minimeras.

  I det korta perspektivet bör marknadsstörande skatter och subventioner omedelbart tas bort, vilket regeringen delvis planerar. Men på längre sikt måste någon svara på frågan ”vem kör?”.

  HARALD KLOMP är energikonsult och ägare till sajten elstatistik.se.
  harald@uep.se

  Annons
  Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X