Annons
X
Annons
X

Här vill studenter helst jobba: ”En intern stolthet”

När studenter rankar sin drömarbetsgivare dras både ekonomistudenter och blivande ingenjörer till världens största sökmotor Google. Även Ikea, Spotify och Microsoft ligger bra till. Det visar årets företagsbarometer från Universum.

Google lockar mest bland flera studentgrupper. Här testas företagets ”virtual reality headset” under ett event i San Francisco.

Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

Google lockar mest bland flera studentgrupper. Här testas företagets ”virtual reality headset” under ett event i San Francisco.
Google lockar mest bland flera studentgrupper. Här testas företagets ”virtual reality headset” under ett event i San Francisco. Foto: Eric Risberg/AP

Det är inte första gången som Google toppar listorna i Universums undersökningar när studenter rangordnar var de helst vill arbeta efter examen. Google sticker ut eftersom företaget både lockar ekonomistudenter och blivande ingenjörer.

– Google har en stark företagskultur, ett engagemang och här finns en intern stolthet, som attraherar. Man har skapat en bra image redan från början, säger Sighsten Dahl, varumärkesexpert på Universum till SvD.

Han förklarar också att Google tidigt sett till att locka med sådant som anses attraktivt bland unga talanger. Exempelvis att anställda får jobba med egna projekt och flexibilitet. Dessutom har man snygga kontor och erbjuder mat på jobbet.

– Tänker man på Google tänker man på innovation, och det lockar, säger Sighsten Dahl.

Förutom Google finns ett fåtal bolag som attraherar både ekonomistudenter och blivande ingenjörers tio-i-topp-listor.

Men i listorna finns också mycket som skiljer mellan studentgrupperna.

Så här väljer de i årets barometer:

Annons
X
Annons
X

Nya Volvo XC60 på bilsalongen i Genève i mars.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Civilingenjörsstudenter

Nya Volvo XC60 på bilsalongen i Genève i mars.
Nya Volvo XC60 på bilsalongen i Genève i mars. Foto: Malin Hoelstad

När civilingenjörersstudenterna rankar sina drömarbetsplatser så hamnar Volvo Cars på andra plats efter Google. Därefter kommer Spotify, konsultbolagen ÅF och Sweco.

– Både ÅF och Sweco är duktiga på att kommunicera sina värden och ÅF arbetar med att möta upp vad talangerna efterfrågar, säger Sighsten Dahl.

Saab, lastbilstillverkaren Volvo Group, Ikea, Microsoft och ABB är de andra bolagen som finns med på de blivande civilingenjörernas lista.

– ABB ligger i teknisk framkant och är ett företag med global räckvidd, vilket lockar, säger Sighsten Dahl.

Annons
X
Annons
X

Svenska musiktjänsten Spotify rankas högt som drömarbetsgivare bland studenter.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Programmerare och IT-studenter

Svenska musiktjänsten Spotify rankas högt som drömarbetsgivare bland studenter.
Svenska musiktjänsten Spotify rankas högt som drömarbetsgivare bland studenter. Foto: Lars Pehrson

Enligt Universums företagsbarometer så ses informationsteknik i större utsträckning som en karriärväg nu än tidigare. Behovet av systemutvecklare, programmerare och andra dataspecialister på arbetsmarknaden är fortsatt stor och inom många olika branscher.

Men när IT-studenterna själva ska ranka sina drömarbetsplatser så är det inte banker, eller svenska börsjättar som hamnar i topp. Efter Google så hamnar Spotify och Microsoft på andra och tredje plats.

– Spotify lockar lite på samma sätt som Google. Det är dessutom ett svenskt entreprenörsdrivet företag som blivit framgångsrikt – vilket är attraktivt.

På fjärde och femte plats hamnar dataspelbolagen Dice och Valve. Och därefter kommer internationella jättar som Intel, IBM och Ikea. På nionde och tionde plats hamnar Säpo och Volvo Group.

– Säpo har en lockelse genom att de ligger i framkant och arbetar med den senaste tekniken. Skulle vi fråga poliser så skulle de säkert också vilja jobba på Säpo, säger Sighsten Dahl.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Ingvar Kamprads möbelimperium smäller högt bland ekonomer.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  Ekonomistudenter

  Ingvar Kamprads möbelimperium smäller högt bland ekonomer.
  Ingvar Kamprads möbelimperium smäller högt bland ekonomer. Foto: Tomas Oneborg

  Även bland ekonomistudenterna rankas Spotify och Ikea högt. De båda bolagen hamnar på andra respektive fjärde plats på ekonomernas tio-i-topp-lista. Men ekonomernas lista skiljer sig ganska mycket mot ingenjörernas. Klädjätten H&M är populär bland ekonomerna och kommer på tredje plats i rankingen. I övrigt på listan finns revisionsjättarna Ernst & Young och PWC.

  Tre av de fyra storbankerna finns också med och rankas i ordningen Handelsbanken, Swedbank och SEB. Nordea har fallit i från och finns inte längre kvar på tio-i-topp-listan.

  – Storbankerna ligger kvar på sina placeringar eller tappar något mot tidigare år. Däremot ökar nya banker som Avanza, Nordnet och Ikano i attraktivitet, säger Sighsten Dahl.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X