Annons

Smart. Vad vetenskapen säger om intelligensHar vi någon nytta av intelligensen?

Maria Gunther.
Maria Gunther. Foto: Sara Mac Key

Vår intelligens skiljer oss från djuren, vilket kan leda till att vi förväxlar den med människovärde. Sam Sundberg läser en smart översiktsbok om intelligens – som dock inte borrar tillräckligt djupt i ämnet.

Under strecket
Publicerad

Maria Gunther.

Foto: Sara Mac Key

Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, är en ovanligt intelligent kvinna. Det är inte bara uppenbart för envar som läser henne; under arbetet med en artikel om intelligens 2004 spikade hon Mensas inträdesprov. Alla rätt, IQ över 135. Nu har hon skrivit en bok om intelligens, som sannolikt främst kommer att läsas av andra intelligenta människor som i smyg gillar att umgås med tanken på att IQ är ganska betydelsefullt.

Varför i smyg? Jo, IQ är betydelsefullt – om det är forskarna eniga – men det är också känsligt. Du kan komma undan med att fråga en bekant hur lång hen är, eller hur många barn hen har, men fråga vad hen har för IQ och det kommer att bli konstig stämning. Intelligens är i grunden en orättvisa, vi har alla vår tämligen orubbliga plats på normalfördelningskurvan utan att vi egentligen förtjänat den.

Annons
Annons
Annons