Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Elisabet Andersson: Apples tempel blir ett antiklimax i Kungsan

(uppdaterad)
Apple-bygget i Kungsträdgården

När Apple vill bygga en så kallad flaggskeppsbutik är politikerna förtjusta. Men parkerna är ju våra gemensamma andningshål i staden och Kungsträdgården Stockholms mest centrala parkrum.

[object Object]
Här är Apples flaggskepsbutik tänkt att ligga i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt

Det kan vara roligt att leka med de stora, internationella aktörerna. Man kan rentav bli lite smickrad av deras uppmärksamhet.

Nu har vi av Apple fått veta att "Stockholm är en fantastisk stad av innovation". Klart att det känns bra med sådan bekräftelse.

För några år sedan var det allianspolitiker i Stockholm som gladde sig när Ikea ville bygga ett stort varuhus vid Globen (trots att detta rimmade illa med idén om den nya stadsdelen Söderstaden).

Annons
X

Nu är det S-politiker som uttrycker sin förtjusning över att Apple vill bygga en så kallad flaggskeppsbutik i Kungsträdgården (trots att staden nyligen lät kulturförvaltningen ta över driften av Kungsan från Handelskammaren, med ambitionen att tona ned kommersen och produktlanseringarna).

Men nu vill Apple bygga en stor butik här. Ja, den kan till och med bli större än butikerna i London och New York. Expressen uppger att det hela har föregåtts av ”komplicerade processer och långa samtal mellan politikerna i Stockholms stad och några av Apples absolut högsta chefer”.

Visst kan det vara svårt att tacka nej till internationella giganters inviter.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inom kort ska planerna presenteras för stockholmarna på Kulturhuset. Enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) visar Apples initiativ på ”vår attraktivitet”.

  Om det hela går i lås ska en restaurang i Kungsan, på en tomt längs med Hamngatan, lämna plats åt en Applebutik. Restaurangbyggnaden snett mitt emot NK är ingen prydnad. Det har länge talats om att ersätta den med något bättre – men nog blir det lite av ett antiklimax när det visar sig att detta nya ska vara ett Appletempel.

  Apple kan så klart uppfattas som fint och prestigefullt. Men är en stor elektronikbutik självklart bättre än en folklig restaurang?

  Kungsan är Stockholms mest centrala parkrum. Det är en allmän park, och här borde man vara restriktiv med att låta kommersen ta för sig. Restauranger är ett naturligt inslag i parker, men inte flaggskeppsbutiker.

  Apple har inte fått bygga prestigebutiker i parkmiljöer i New York eller London – så varför i Stockholm?

  Visst kan det vara svårt att tacka nej till internationella giganters inviter. Det kan handla om en rädsla för att investeringar ska hamna på annat håll, eller en önskan om att få ”göra avtryck” tillsammans med aktörer som har muskler.

  Men det kan också framstå som visionslöst. Som stockholmare kan man uppfatta att beslutsfattarna saknar egen tydlig vilja och strategi för staden och våra gemensamma rum.

  Kungsträdgården är ett begränsat offentligt utrymme. Det är en liten park med gamla anor – en helt annan sorts plats än det gathörn vid 5th Avenue i New York där Apple byggt sin dygnet runt-öppna glaskub.

  Vill man låta ett stort dataföretag ta för sig i staden finns det för övrigt massor av butikslägen att välja på i Stockholm. Bara i city finns det många adresser som behöver utvecklas och förändras – en plats som Brunkebergs torg skulle både tåla och må bra av ett sådant här dragplåster.

  Kan vi inte lämna parkerna i fred? Parker är tänkta som andningshål i staden. Men de senaste åren har vi varit så upptagna av att skapa galleriamiljöer att vi kanske glömt vad som är poängen med våra offentliga, icke-kommersiella rum.

  Annons

  Här är Apples flaggskepsbutik tänkt att ligga i Kungsträdgården i Stockholm.

  Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X