Annons
X
Annons
X

Här har priserna stigit med 80 procent – på två år

Skärholmen och Brännkyrka. Det är två nya bostadsområden som seglat upp som heta med snabbt stigande bostadsrättspriser i Stockholm. Det visar ny statistik som SvD Näringsliv har tagit fram i samarbete med Svensk Mäklarstatistik. I Skärholmen har priserna stigit med över 80 procent på två år.

Bopriserna

Foto: Tomas Oneborg

I Stockholms glödheta bostadsmarknad väljer nu allt fler bostadsköpare att åka längre ut i tunnelbanesystemet för att hitta pärlor på bostadsmarknaden.

Det visar nya siffror från Bjurfors och Booli samt Svensk Mäklarstatistik, som har kartlagt prisutvecklingen för Stockholms stadsdelsområden mellan 2013–2015. Gemensamt för alla Stockholms områden är att bostadspriserna har stigit. Men de senaste åren har ytterområdena börjat värderas i allt högre takt.

Här ökar bostadspriserna mest

Högst upp på listan finns Skärholmens församling. Där har snittpriset per kvadratmeter skjutit i höjden. 84 procent på två år. På andra- och tredjeplats kommer Brännkyrka och Spånga–Kista. Där har priserna under samma period stigit med 46 procent.

Annons
X

– Tidigare har Skärholmen varit ett område som man lämnade lite åt sidan. Men de mäklare som har tagit sig an Skärholmen har blivit väldigt framgångsrika, säger Bjurfors vd Pontus Kopparberg och fortsätter:

– Det handlar om att intresset hela tiden flyttas utåt från innerstan. Om man inser att det är för dyrt att exempelvis bo i Hammarbyhöjden, så kan man spara pengar genom att åka ytterligare en tunnelbanestation och leta lägenheter där, säger Kopparberg.

I undersökningen var de dyraste stadsdelarna - i vanlig ordning - Östermalm, Gamla Stan och Vasastan. Där ligger de genomsnittliga bostadspriserna på cirka 88 000 kronor per kvadratmeter. Sett till kommuner är det Stockholm, Lidingö och Solna som har länets dyraste bostadsrätter, med snittpriser mellan 52–65 000 kronor per kvadratmeter.

Den största prisförändringen kunde hittas i söderorts och västerorts ytterområden, med uppgångar mellan 41–46 procent. De kommuner som växte mest var då Haninge, Sigtuna och Botkyrka, som visade prisuppgångar mellan 48–61 procent.

Här kostar lägenheterna mest

Pontus Kopparberg på Bjurfors tror att den starka prisutvecklingen i ytterområdena bland annat kan förklaras av en mogen bostadsmarknad. I takt med ett allt mer begränsat utbud och höga priser i innerstan, har en allt större mäklarkår börjat rusta upp ytterområdena. Något som har lockat intresset hos fler köpare.

Pontus Kopparberg tar upp flera exempel på hur synen på ytterområdena har förändrats.

– För några årtionden sedan var det inte attraktivt att bo i Björkhagen. Nu har vi sålt ett radhus där för 9 miljoner kronor. Även Kärrtorp var ganska nedkört. Nu finns det fler utbud av bostadsrätter där och området har blivit ganska attraktivt, säger han och fortsätter:

– Ett annat exempel är Salem nära Botkyrka. Där kanske man tidigare inte har brytt sig om att stajla lägenheterna. Men sedan har man upptäckt att en lägenhet där ändå kan kosta 2 miljoner. Då är det nog värt att lägga mer tid och kraft på området.

Under 2016 tror Pontus Kopparberg att Stockholms bostadsmarknad kommer att nå mer "sunda" nivåer, jämfört med hösten 2015. Då var ofta trycket på försäljningar innan visning extra stort.

– Vi upplever att folk tar det lugnare generellt på bostadsmarknaden just nu. Det medför bland annat att andelen lägenheter som säljs innan visning minskar. Det innebär också att det tar något längre tid innan affärerna slutförs. Överlag känns marknaden stabil, säger Pontus Kopparberg.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X