Annons
X
Annons
X

”Har varit säker genom hela processen”

Han ska på egen hand öppna ytterdörren till Säters anstalt och sedan vandra rakt ut. Så beskriver Sture Bergwall den eventuella stundande friheten, i en intervju med tidningen Vice.

Kristian Gidlund och Sture Bergwall. ARKIVBILD.
Kristian Gidlund och Sture Bergwall. ARKIVBILD. Foto: SCANPIX/YVONNE ÅSELL

Sture Bergwall anses inte längre skyldig till något av de åtta mord som han tidigare dömts för. Men han sitter fortfarande inspärrad på Säters mentalsjukhus – det frisläppande som många nu väntar sig måste godkännas av förvaltningsrätten. I en intervju med journalisten Kristian Gidlund, aktuell
som sommarpratare och uppvuxen i samma stad som Bergwall, berättar han om det första han kommer att göra om han släpps fri.

– Att gå rakt fram. Mitt mål är att vara den som öppnar dörren och sedan går rakt ut. Och att gå på vägen helt ensam, säger Sture Bergwall till
tidningen Vice, som publicerat intervjun.

Sture Bergwall förklarar att han saknar att han inte fått möjlighet att se människor växa upp eller bli gamla, i och med att han suttit inlåst i 23 år, och att han sörjer livet som han aldrig fick. Men han säger samtidigt att han inte är rädd för att snubbla på mållinjen – trots att han befinner sig så nära ett frisläppande.

Annons
X

– Nej, detta är den enda säkerhet jag har. Jag har varit så säker genom hela den här processen. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle ta så lång tid, men jag har varit säker hela vägen, säger Sture Bergwall till Vice.

Kristian Gidlund frågar hur relationen är i dag till Thomas Quick, som Bergwall kallade sig när han erkände morden.

– Den är ingenting. Utöver faktumet att jag måste förhålla mig till det som hände under åren med honom. Det är något som jag måste jobba med hela tiden. Den ständiga skulden. Det ständiga problemet i mitt liv. Thomas Quick påverkade så många människor. Thomas Quick påverkade min familj, mina syskon, och mina syskons barn. Thomas Quick påverkade anhöriga till döda människor, människor som fått utstå allvarliga brott. Jag kommer alltid vara tvungen att förhålla mig till det, säger Sture Bergwall till tidningen.

Sture Bergwall säger att det fanns en grupp människor som ville döma honom, oavsett till vilket pris det skedde.

– I dag säger mina syskon till mig att ”du var sjuk, du hade ett speciellt behov av att skyddas, och samhället hjälpte dig inte. Det som skedde var tvärtom motsatsen – samhället istället utnyttjade dina behov”. Det är skrämmande. Thomas Quick i sig är inte skrämmande. Men det är samhällets sätt att hantera honom.

Läs mer om fallet Quick:

Annons
Annons
X

Kristian Gidlund och Sture Bergwall. ARKIVBILD.

Foto: SCANPIX/YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X