Här var det Tintin för hela slanten

Under strecket
Publicerad
Annons

illustration: oWe gustavson
Tintin må vara en irriterande felfri, käck och synnerligen überpräktig yngling - nästan på gränsen till det obehagliga - men det finns något hos denne journalist som har fascinerat generationer av serieläsare över hela världen. Måhända finns han där som en trygg punkt i tillvaron. Hans ständiga ungdom mellan 1929 och 1976 och hans sparsamma klädval med gul/vit kortärmad skjorta alternativt ljusblå tröja gör att det känns som om man liksom vet var man har honom. Inte förrän i det sista fullbordade albumet Tintin hos Gerillan från 1976 åker de karakteristiska golfbyxorna av till förmån för ett par lite mer tidsenliga bruna i så kallad bootcut-modell. I Gamla stan finns sedan en tid tillbaka en hel liten butik tillägnad Tintin som i år fyller 75 år. I markplan finns galleriet Artmakers som just nu ställer ut ett tjugotal Tintinmotiv av konstnären Owe Gustavson (mannen bakom illustrationerna till ”Fem myror är fler än fyra elefanter”), en trappa ned ligger butiken.

– Jag tyckte
att lokalen och just den gamla källaren passade så bra för en Tintinbutik. Lite som källaren på slottet Moulinsart, berättar ägaren Kim Ringblom.
Här finns det mesta en Tintinälskare kan önska sig, alltifrån Milou som gosedjur till tavlor, pussel, väskor, muggar, klockor, bokmärken och musmattor. Allt är förstås företaget Moulinsarts egna patenterade prylar, en kvalitetstämpel som dock medför att prislapparna stundtals känns väl tilltagna för de icke redan invigdas plånböcker. Men visst skulle ett Tintinhuvud som sticker upp ur en kinesisk urna göra sig bra i fönstret?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons