Annons
OSSE besöker regelbundet skolor i krigsdrabbade områden för att utbilda barnen i faran om minor.
OSSE besöker regelbundet skolor i krigsdrabbade områden för att utbilda barnen i faran om minor. Foto: Yves Choquette/AP

Här utbildas skolbarnen för att undvika minor

Det är det bortglömda kriget – där skolelever utbildas om faran för minor. Östra Ukraina har blivit ett av världens mest mintäta länder. Konflikten slår mot infrastrukturen och de civilas överlevnad.

Publicerad

De röda och gula skyltarna är kantade med vita dödskallar, fastspikade på träpålar i marken. De har blivit allt fler i östra Ukraina. Att färdas på en grusväg, skörda sin åker eller ta en fisketur på floden innebär risk för livet.

I likhet med Balkankriget under 90-talet har marken längs frontlinjen i det pågående kriget i Ukraina på många ställen minerats. Det är en del av krigföringen och har under senare år gjort landet till ett av de mest mintäta i världen.

Sedan januari i år har Johan Chytraeus jobbat som observatör och biträdande fältkontorschef i den sydöstra delen av Ukraina.

Foto: Privat Bild 1 av 6

Minorna som används i kriget är delvis kvar från gamla Sovjet-tiden.

Foto: Daniel Brown/AP Bild 2 av 6

Frontlinjen i östra Ukraina flyttas konstant. Men på grund av minorna som är planterade i anslutning till kontaktlinjen har det på sätt och vis blivit en fysisk gräns i kriget.

Foto: Daniel Brown/AP Bild 3 av 6

Ukrainska flaggan vajar vid en postering i Marinka, väster om Donetsk. Stora delar av staden har förstörts sedan kriget bröt ut 2014.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP Bild 4 av 6

Minor kan ligga nergrävda längs åkrar och mindre uppkörda vägar.

Foto: Daniel Brown/AP Bild 5 av 6

På olika ställen i Donbassregionen har ukrainska reguljära förband liksom separatister check-points för att kontrollera vilka som rör sig i området.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP Bild 6 av 6