Annons

Har Uppdrag granskning rätt fokus?

Vårdpersonal i Uppsala har använt ett livsfarligt polisgrepp för att lugna ner och fostra förståndshandikappade personer, uppger Uppdrag Granskning i kväll. Metoden innebär att personer tvingas ner på marken för att lugna ner sig, och i sju år utsattes tonåriga Ida med Downs syndrom för metoden. Enligt tv-programmet var det den väletablerade psykologen Olle Wadström som först ordinerade metoden efter att ha träffat Ida 1999. I en debattartikel på SvD.se svarar Olle Wadström på kritiken.

Under strecket
Publicerad

I Uppdrag granskning onsdagen den 26 mars kommer problemet med utvecklingsstörda med svåra beteenden av typen självskadande och aggressivitet att tas upp. En åtgärd som ofta kallas ”nedläggning” kommer att diskuteras.

Nedläggning, för att stoppa och kontrollera ett beteende. Det används i brist på bättre åtgärder av personal och föräldrar, för att skydda sig själva och personer i närheten och för att skydda den enskilde för sig själv och att problemen minskar på sikt eller åtminstone inte riskerar att bli värre.

Annons
Annons
Annons