Annons
X
Annons
X

Har SVT börjat sända Nile City i repris?

KRIS I FORDONSINDUSTRIN | Varsel på Volvo. Från min soffa betraktade jag häpet SVT:s Debatt i torsdags kväll. I studion satt en grupp med rätta oroade Volvoanställda och på videolänk från Stockholm fanns Sven Otto Littorin. Det dröjde inte länge förrän hela diskussionen urartade i en utskällning som la hela skulden för såväl krisen i fordonsindustrin som Fords varsel på arbetsmarknadsministern.

Volvo är en nationalklenod. Man kan inte se en PV, en Amazon, en P1800 eller en kärra ur 140-­serien utan att känna stolthet. Genom åren har ­Volvo givit Sverige och världen både vackra och bra bilar. Men Volvo Personvagnar är inte längre svenskt. Det må kännas hårt för den nostalgiske, men så är det. Man kan ha synpunkter på hur Ford har förvaltat sitt köp, men till föga nytta.

Frånsett bilindustrins mörka moln slår nu även ­finanskrisen hårt mot de amerikanska hushållen och bilar ligger långt ner på amerikanens inköps­lista. Ford är tvungna dra ner produktionen. Detta är den krassa verkligheten, men dess logik är inte närvarande i debattstudion. Den uppford­rande frågan är vad ­Littorin tänker göra.

Ministern förklarar att han ska pressa Ford att ta sitt arbetsgivaransvar genom omställningspaket och utbildning. Det lugnar inte.
**
Han säger att det finns** trygghet för den som blir arbetslös i form av omställningsavtalen på arbetsmarknaden. Det hjälper inte.

Annons
X

Littorin påpekar då att regeringen tillsatt två ­samordningsmän som ska sätta in alla de klutar ­staten har till sitt förfogande för att dämpa effekterna av krisen. Det duger inte.

Duger gör inte heller att det ska sättas upp en särskild arbetsförmedling på Volvo eller att infrastrukturpropositionen kommer att ha särskilt positiv ­inverkan i Västra Götaland. De Volvoanställda vill helt enkelt inte höra det där. De talar om amerikaner som slukat alla Volvos vinster och om att de vill ha något tillbaka (som om de aldrig fått lön). Det enda de vill är helt enkelt att behålla just det jobb de har idag. Det är ack så förståeligt, men ett krav som ­ingen minister rimligen kan efterkomma. Till slut sätter någon av dem ord på vad de egentligen vill att Littorin ska göra: ”konfiskera Volvo”.

–Hej Weiron, säger jag till min tv-apparat.

För det är precis så det låter. Som om det satt tio stycken Weiron i Ottan i studion. För den som till äventyrs har glömt Weiron så var han en karaktär i Killinggängets humorprogram NileCity 105,6, ­gestaltad med bravur av Robert Gustafsson. Weirons kärlek till Götet och dess stolta arbetare överträffades bara av hans hat mot Stockholm och dess många ­borgarsvin. Lika mycket som de där sketcherna roade mig år 1995 med sin konserverade omvärldsuppfattning, så oroas jag nu – när vi skriver 2008 – av dessa Volvoarbetares världssyn. Och tydligen är det inte bara de som har den.
**
– Det är nästan rörande** att se hur socialdemo­kraterna vurmar för Fords balansräkning, sade Littorin i en interpellationsdebatt i fredags, där han återigen hade skällts ut för att regeringen inte sätter in en ­industriakut.

Rörande? Nej, bara sorgligt. För självklart ska inte staten konfiskera Volvo och ge skattepengar till Ford. Till vilken nytta? Staten bör definitivt inte producera bilar – allra minst av rent nostalgiska skäl. Den notan skulle nog få skattebetalare väl­komna. Det enda rimliga svaret på alla dessa krav är ett citat direkt från Weirons mun:

– Gomorron, gomorron, gomorron!

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X