Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Anna Laestadius Larsson: Har svenskarna blivit helt hjärtlösa?

Efter Håkan Juholts avgång har det varit mycket tal och skriverier om tänkbara partiledarkandidater, processer, organisation och strukturer. Om makt för maktens egen skull. Tänk om vi skulle prata lite om politikens innehåll i stället. Om medmänsklighet till exempel. Och vart den tog vägen.

Låt oss tala om Ludmila Kochieva. Tillsammans med sina tre barn – Kristina, 16 år, Mels, 13 år och Mikhail, 8 år – kom hon till Sverige från Sydossetien för drygt fyra år sedan. Hon hade då förlorat barnens far och ytterligare en man i kampen för att landet skulle bli självständigt från Georgien, hennes hus besköts och hon fruktade för sitt och barnens liv. I slutet av 2008 avslog Migrationsverket hennes ansökan om uppehållstillstånd och flyktingförklaring och beslutade att familjen skulle utvisas till Ryssland. Eller Georgien. Eller till något annat land, om de kunde visa att det kunde ta emot dem.

Enligt Migrationsverket var det säkert för familjen att åter- vända. Inte med ett ord nämndes att det tidigare under året rått krig i Sydossetien mellan Ryssland och Georgien, att stora delar av huvudstaden Tschinvali blivit förstörda, att deras hus låg i ruiner och hundratusentals människor drivits på flykt.

Annons
X

Familjens advokat överklagade beslutet och 2010 behandlades ärendet i migrationsdomstolen. Då låg Ludmilas son Mels apatisk med en näringssond, avmagrad som ett skelett, med snedställd rygg, i familjens lilla lägenhet i Boliden. Hans storasyster Kristina led av depression och allvarlig ätstörning. Lillebror Mikhail fick barnpsykiatrisk vård. Läkare intygade allvaret i barnens tillstånd. Men migrationsdomstolen såg inga synnerligen ömmande omständigheter och bestämde att familjen skulle utvisas till Ryssland. Eller till något annat land, om de kunde visa att det kunde ta emot dem. Bara Sverige slapp dem.

Advokaten ansökte om prövning i högsta instans, Migrations- överdomstolen. Under tiden, på senvåren förra året, drabbades familjen av ytterligare en fruktansvärd tragedi. Den då 12-årige Mikhail, som drömde om att bli polis, försökte stoppa en rattfyllerist genom att själv sätta sig i passagerarsätet. Föraren brydde sig inte, utan körde vidare och frontalkrockade med en annan bil. Mikhail avled och ligger begravd i Boliden. Ändå beslutade Migrationsöverdomstolen att inte bevilja prövning.

En möjlighet återstod nu, att begära verkställighetshinder från Migrationsverket. Samma myndighet som med en dåres envishet underkänt alla familjens argument under tre års tid gav strax före jul det grymma men knappast oväntade beskedet: Familjen ska utvisas. Leva som flyktingar i Ryssland. Eller i något annat land som vill ta emot dem. Här har de i alla fall inget att göra.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt är 91-åriga, demenssjuka och svårt synskadade Gannas öde ännu inte avgjort. Henne vill till och med den svenska regeringen bli av med.

  Vad har hänt med den svenska humaniteten? Har finanskrisen, åtstramningarna och Sverigedemokraternas intåg i riksdagen helt dränerat myndigheter och politiker på medmänsklighet? Har vi blivit helt hjärtlösa? Om inte en sjuk gammal dam utan anhöriga i sitt gamla hemland och inte familjen Kochievas sammantagna tragedier är tillräckligt ömmande omständigheter, vad är det då?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X