Annons
Den ideella organisationen Open AI grundades 2015 av bland andra Elon Musk. 2017 lämnade han rollen som styrelseordförande, men har sedan dess fortsatt att pumpa in pengar i projektet.
Den ideella organisationen Open AI grundades 2015 av bland andra Elon Musk. 2017 lämnade han rollen som styrelseordförande, men har sedan dess fortsatt att pumpa in pengar i projektet. Foto: Suzanne Cordeiro/TT

Här slåss mänskligheten mot Elon Musks robotar

Entreprenören Elon Musks nya sätt att rädda världen är att bygga robotar som tävlar i datorspel. SvD var på plats i Vancouver när världens främsta e-sportare kämpade mot hans robotarmé.

Publicerad

Fyrtiotusen ögon lyser från läktarplatser i Rogers Arena i centrala Vancouver. Blått strålkastarljus ramar in två genomskinliga spelarbås i stadions mittpunkt. Ovanför dem, en trettio meter bred bildskärm där en direktsändning av matchen varvas med inzoomade sekvenser från båsen.

I det ena båset är stämningen kompakt. Innanför glaset sitter brasilianska Pain Gaming, ett av världens tjugo främsta lag som spelar ”Dota 2”, ett avancerat datorstrategispel med fantasytema.

Bild 1 av 8

Publiken levde sig in när världens bästa ”Dota 2”-lag – människor såväl som robotar – tävlade i Rogers Arena i Vancouver.

Foto: Jeff Vinnick/AP Bild 2 av 8

”Dota2” är ett av de största datorspelen inom e-sport.

Bild 3 av 8

Maria Idebro, civilingenjör och AI-expert.

Foto: Daniel Premback Bild 4 av 8

Kinesiska PSG.LGD och ryska Virtus.Pro tävlar mot varandra i de två spelarbåsen i arenans mitt.

Foto: Jeff Vinnick/AP Bild 5 av 8

Svenske Ludwig Wåhlberg har sedan turneringen bytt lag till Team Secret, just nu rankade etta i världen och utsågs i slutet av januari till bästa spelare den kinesiska tävlingen The Chongqing Major.

Foto: Optic Games Bild 6 av 8

Medlemmar i PSG.LGD och OG i sina bås i Rogers Arena i Vancouver.

Foto: Jeff Vinnick/AP Bild 7 av 8

Jakub Pachocki och Szymon Sidor har arbetat med flera andra AI-projekt, och har avlagt varsin doktorsexamen i datavetenskap vid Harvard och MIT. Nu är de två av programmerarna bakom den Elon Musk-grundade Open AI.

Bild 8 av 8