Annons
X
Annons
X

Här sker flest skottlossningar

Var fjärde skottlossning i Storstockholm sker i huvudstadens nordvästra stadsdelar – trots att området bara rymmer fem procent av länets invånare, visar SvD:s granskning. Men också välmående Östermalm hamnar högt i skottstatistiken.

UTSATTA STADSDELAR – SE GRAFIK OVAN

Med söndagskvällens skjutning i Tensta i Stockholm, där fyra män i 20-årsåldern
sköts utanför en korvkiosk, riktas fokus mot våldet i de nordvästra delarna av staden.

En unik genomlysning av samtliga rapporteringar om skottlossningar i år, som länspolisens kriminalunderrättelsetjänst gjort på SvD:s förfrågan, visar ett tydligt mönster:

Av 61 bekräftade skottlossningar i länet från januari till september i år har elva skett i stadsdelen Hässelby-Vällingby. Även
intilliggande Spånga-Tensta, där söndagskvällens skjutningar ägde rum, ligger högre än andra stadsdelar med fyra skottlossningar (söndagens ej medräknad).

Annons
X

Den innebär att var fjärde skottlossning i hela Stockholms län i år har skett i de två stadsdelarna i nordvästra Stockholms stad, där bara fem procent av länets totala befolkning bor.

– Det talar sitt tydliga språk. Tyvärr kan man inte säga annat än att det är en överrepresentation av vissa områden, det är inget att hymla med. På vissa ställen händer den här typen av saker oftare. Det är tråkigt för alla schysta människor som bor där, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen, om statistiken.

Enligt polisen handlar de många skjutningarna i Hässelby-Vällingby om en pågående konflikt i området mellan kriminella grupperingar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är både narkotikaaffärer och på det personliga planet, säger Lars Byström.

  Initialt misstänkte polisen att även söndagskvällens skottlossning i grannstadsdelen Tensta var kopplade till uppgörelserna i Hässelby-Vällingby, men de vill inte uttala sig ”tvärsäkert” om det förhåller sig så än.

  Att även Botkyrka i södra länet sticker ut med många skottlossningar i år kan kopplas till det omtalade Södertäljenätverket.

  – Vi har haft stora problem med nätverket i Södertälje, det är inte otänkbart att det finns förgreningar av det uppåt, säger Lars Byström vid polisen.

  Såväl Hässelby-Vällingby som Botkyrka tillhör Stockholms mindre välmående områden sett till invånarnas inkomst-, hälsa- och utbildningsnivå.

  Men till de minst välmående områdena hör även Rinkeby-Kista och Farsta, som inte haft en enda skottlossning under samma period.

  SvD:s sammanställning visar också att Östermalm, den mest välmående stadsdelen av alla, hamnar högt i skottstatistiken – fyra skottlossningar rapporteras därifrån i år hittills.

  En teori kan vara koncentrationen av nattliv till Östermalm, men polisen vill i dagsläget inte kommentera orsaken.

  Att ta fram statistik om skottlossningar ur polisens operativa ledningssystem Storm är problematiskt på grund av att händelsekoden ”skottlossning” dels kan innefatta falsklarm, dels att alla skottlossningar inte kodas som sådana.

  Polisens kriminalunderrättelsetjänst har därför på SvD:s förfrågan manuellt gått igenom varje händelserapport och rensat bort falsklarm som till exempel fyrverkerier, samt lagt till skottlossningar som omkodats till någon annan brottskategori som mordförsök.

  Hittills i år har 77 bekräftade skottlossningar skett i Stockholms län (61 ingår i den fördjupade genomgången för 1 januari–1 september).

  I Göteborg, som flera skottlossningar fått stor medial uppmärksamhet på sistone, har polisen konstaterat att det rör sig om en klar ökning av skottlossningar i år.

  Stockholmspolisens kriminalunderrättelsetjänst analyserar just nu sina siffror, och kan ännu inte säga om det handlar om en ökning i år även här.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X