Annons
X
Annons
X

Här ska Stockholms nya flyktingbostäder byggas

Nu kommer de första beskeden om placering av flyktingkvarter i Stockholms stad. Det är i södra och västra Stockholm som byggen drar igång inom kort. Största etableringar får Enskede-Årsta-Vantör.

Flyktingarna och bostadsbristen
Foto: Bertil Ericson / TT

Sedan upphandlingen av 4 000 modulbostäder nu gått in i kontraktsfasen, börjar också platser för huvudstadens nya flyktingkvarter att meddelas.

Enligt Stockholmshem väljer staden avsiktligt områden där få överklaganden väntas för att snabbt komma igång.

Redan vid midsommar ska skarpa beställningar gå ut, kvarter som kan resas med början i oktober.

Annons
X

De första placeringarna som nu är aktuella gäller cirka 1 700 moduler. Det blir i västerort och i söderort, enligt Stockholms stad.

De största flyktingkvateren byggs i Enskede-Årsta-Vantör samt i Bromma.

Detta är områdena som blir aktuella för de temporära byggloven i upp till tio år:

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  •Slakthusområdet, vid gamla spåren nedanför Hallvägen. Upp till 500 boende (Enskede-Årsta-Vantör)

  •Beckombergaområdet, kvarteret Naturvården vd Spångavägen/Beckbornas väg. Upp till 350 boende. (Bromma)

  •Älvsjömässans "extraparkering", Huddingevägen på Örbysidan. Upp till 500 boende. (Enskede-Årsta-Vantör)

  •Kvarteret Miraklet i Spånga-Tensta, vid Arrendevägen/Småbrukarvägen. Upp till 200 boende.

  •Grimsta, på en parkeringsplats, längs Bergslagsvägen, i Hässelby-Vällingby. 100 lägenheter.

  •Kvarteret Svedjaren vid
  Hagsätravägen. Cirka 50 boende. (Enskede-Årsta-Vantör)

  • Vid Sätra IP, del av parkeringen längs Bredängsvägen. Cirka 50 boende. (Skärholmen).

  Tidigare har staden uppgett att även tomtmark nära innerstaden, bland annat på Östermalm, är aktuell. Men dessa områden låter alltså vänta på sig.

  I en intervju med SvD berättar Patrik Andersson, som är chef för nyproduktionen hos Stockholmshem där upphandlingen av moduler nu görs, att staden i nuläget vill undvika platser där många överklaganden väntas.

  – Det blir nog ganska perifera lägen där få störs som kommer att dominera, säger Patrik Andersson.

  **Som SvD berättat, **rör det sig i flera fall om flera hundra moduler på samma ställe, medan det i andra fall rör sig om kanske bara ett 80-tal.

  – Vissa av dessa kommer kanske också att behövas för sådant som tvättstugor eller kontor, konstaterar Patrik Andersson.

  Att byggen av flyktingkvarteren nu brådskar går inte att ta miste på. Stockholmshem räknar med att söka bygglov redan om två veckor. Även om det blir överklaganden, tror man på bygglov före midsommar. Den snabba processen förutsätter att kommunen, så som tänkt, har valt ut mark där befintliga detaljplaner redan medger modulbebyggelsen.

  – Det innebär att vi kan lägga beställningar till leverantörerna före midsommar. Sedan börjar vi rita omedelbart under leveranstiden, säger Patrik Andersson som räknar med att de första nya kvarteren i jätteupphandlingen kan stå klara för inflyttning i november i år.

  Enligt upphandlingen är det 1 500 moduler som man har velat ha i år, och därefter upp till sammanlagt 4 000 till och med 2018. Staden preciserar idag för SvD att man startar med 1 700 moduler på de nu aktuella tomterna.

  **Formellt är det **Stiftelsen hotellhem i Stockholm som kommer att driva de nya bostadskvarteren. Stockholmshem ser sig främst som entreprenören som ser till att bostäderna kommer på plats, något man i januari prövade småskaligt i södra Stockholm.

  – Etableringen i Fagersjö av 88 moduler gjorde vi på bara en månad, konstaterar Patrik Andersson, som alltså understryker att det kan gå fort.

  – Det speciella med det här är just det höga tempot, att det ska gå så fort, annars liknar mycket av arbetet det som Stockholmshem gör i vanliga bostadsprojekt, säger Patrik Andersson.

  I årstakt bygger Stockholmshem normalt "bara" 600 nya vanliga bostäder, något som alltså nu flerdubblas i form av moduler.

  – Det här kommer inte att påverka ordinarie byggnation, eftersom det är en parallell organisation av konsulter som gör detta på uppdrag av Stockholmshem, säger Patrik Andersson.

  Tidigare har stadens samordnare Lena Karlsson uppgett för SvD att man även tittar på vissa tomter på Östermalm, men sådana eventuella etableringar ser alltså ut att dröja.

  Ansökan om bygglov ska Stockholmshem nu lämna in för skyndsam behandling.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X