X
Annons
X

Här ska nästa Zuckerberg utbildas

Lär studenterna att lära sig själva, så sammanfattar École 42:s grundare och chef Nicolas Sadirac filosofin bakom den hyllade skolan.

Läs Therese Larsson Hultins längre intervju med Sadirac, som berättar om den lärarlösa skolans mål – och förhoppningen om att få fram nästa Zuckerberg.

Läs mer om Framtidens skola

– Idén bakom 42 är att vi i vår tid inte behöver kunskap längre. Kunskap finns överallt och är väldigt lätt att hitta. Det gäller inte minst inom IT, där du kan googla fram vilken fråga du än kan tänkas ha, så hittar du svaret. Vi är bara i början på den utvecklingen. Processen där man memorerar kunskap är förlegad, inleder Nicolas Sadirac och säger just att det 42 håller på med inte är evolution, en utveckling av det traditionella sättet att lära, det är en revolution i utbildning.

– Fast tittar vi på barn så är det egentligen ett naturligt sätt att lära. Hur lär man sig på dagis? Jo, genom att testa sig fram och genom att samarbeta med sina kompisar. Problemet är att det i dag finns mängder av människor som har helt fel kunskap, inte minst inom IT. De har lärt sig på fel sätt och det de än gång kunde fungerar inte, eftersom allt förändras så snabbt. De saknar dessutom förmågan att utvecklas. Det gäller många äldre. Det är inte så mycket att de saknar kunskap om det nya, det är att de har så mycket gammal kunskap som det är väldigt svårt att göra sig av med. Därför behövs det kreativa människor som kan samarbeta, och det är det studenterna får med sig härifrån.

3 800 elever – men inte en enda lärare. Det är verkligheten på franska skolan École 42.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Nicolas Sadirac, grundare och chef för École 42.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X